MZ SR: CT prístroje pre štátne nemocnice bude dodávať päť spoločností
Bratislava 21. decembra (TASR) - CT prístroje pre štátne nemocnice bude dodávať päť spoločností, a to Siemens, Intes Poprad, Audioscan, S&T Slovakia a Meditrade. Vyplýva to z výsledkov centrálneho obstarávania na CT prístroje, ktoré dnes predstavilo na tlačovej konferencii v Bratislave Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Cez uzavreté zmluvy budú môcť nakupovať aj neziskové organizácie či ...
MZ SR: CT prístroje pre štátne nemocnice bude dodávať päť spoločností (2)
Bratislava 21. decembra (TASR) - CT prístroje pre štátne nemocnice bude dodávať päť spoločností, a to Siemens, Intes Poprad, Audioscan, S&T Slovakia a Meditrade. Vyplýva to z výsledkov centrálneho obstarávania na CT prístroje, ktoré dnes predstavilo na tlačovej konferencii v Bratislave Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Cez uzavreté zmluvy budú môcť nakupovať aj neziskové organizácie či ...
Pri vyprážaní jedál vznikajú škodliviny, vedci prezradili, ako ich odstrániť
Bratislava 21. decembra (TASR) - Pečením či vyprážaním jedál sa do potraviny dostávajú škodlivé látky, ktoré môžu byť vo vyšších koncentráciách zdraviu nebezpečné. Napríklad pri potravinách obsahujúcich viac asparagínu, glukózy či fruktózy môže vznikať počas tepelnej úpravy akrylamid. Práve ten môže vo väčších množstvách ľuďom uškodiť.
Hygienici našli na vianočných trhoch potraviny po dátume spotreby,uložili pokuty
Bratislava 21. decembra (TASR) – Kačacie pečienky a mäsové prípravky po dátume spotreby, lokše v prepravkách skladované priamo na zemi či balené kuracie mäso označené ako bravčové. Ide o pochybenia zistené hygienikmi na tohtoročných vianočných trhoch po celom Slovensku. Úrady zdravia kritizovali miestami aj znečistené chladiace boxy a pracovné stoly.
ÚVZ: Skladovanie vianočných jedál netreba podceniť, môžu spôsobiť nevoľnosť
Bratislava 21. decembra (TASR) - Nesprávne skladovanie vianočných jedál dokáže spôsobiť zdravotné komplikácie. Na potravine vyžadujúcej si chladenie, sa totiž napríklad môžu pomnožiť mikroorganizmy a plesne, tie nie vždy jedlo viditeľne zmenia, a tak si to konzument nemusí všimnúť. Upozorňuje na to hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Takéto pokrmy vedia ...