lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: V ovzduší v týchto dňoch dominuje peľ bylín Banská Bystrica 19. augusta (TASR) – Peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 19.08.2018 categoryDenné správy

Banská Bystrica 19. augusta (TASR) – Peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín, ale aj najvýznamnejších alergénov tohto obdobia – paliny a ambrózie, dominuje v tomto období na celom území Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.„Denné koncentrácie peľu lipnicovitých tráv sa postupne znižujú a dosahujú už len nízke denné koncentrácie. Oproti predchádzajúcemu týždňu však výrazne vzrástla koncentrácia peľu ambrózie. Spolu s palinou sa považujú za invázne rastliny, teda nepôvodné druhy, ktorých samovoľné šírenie ohrozuje biologickú rozmanitosť pôvodnej flóry,“ uviedla Lafférsová s tým, že v súčasnosti je na zozname inváznych rastlín sedem bylín a štyri dreviny.„Ambrózia má veľmi vysokú produkciu peľu - jedna rastlina vyprodukuje až niekoľko miliárd peľových zŕn, pričom už dvadsať zŕn v kubickom metri vzduchu vyvoláva u alergikov na peľ zdravotné problémy. Neliečená alergia na ambróziu, podobne ako aj u iných silných alergenóv, spôsobuje výrazné zhoršenie zdravotného stavu a často prechádza do astmy,“ dodala.V nasledujúcich dňoch bude podľa nej naďalej prevažovať peľ bylín s najväčším zastúpením pŕhľavovitých rastlín, ambrózie, ale aj paliny. „Pre alergikov je dôležitá informácia, že denné koncentrácie peľu týchto najvýznamnejších alergénov leta – paliny a ambrózie, naďalej porastú,“ zakončila Lafférsová.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...