lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŽIAR NAD HRONOM: Medzi nakazenými Salmonellou je aj dvojročné dieťa Žiar nad Hronom 27. júla (TASR) - Medzi ľuďmi, ktorí sa nakazili Salmonellou po konzumácii ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Žiar nad Hronom 27. júla (TASR) - Medzi ľuďmi, ktorí sa nakazili Salmonellou po konzumácii bravčového perkeltu s haluškami v jednej zo žiarskych reštaurácií, je aj dvojročné dieťa. Hospitalizovali ho v nemocnici v Žiari nad Hronom."Toto dieťa skonzumovalo časť stravy – polievku z obedňajšieho menu, ktorý mu priniesla jeho stará mama," informoval regionálny hygienik Milan Kortiš. U nej hygienici ako u prvej klientky potvrdili v Žiari nad Hronom Salmonellu a následne bola potvrdená aj na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici, kde je hospitalizovaná. "To znamená, že počet klientov, ktorí museli byť hospitalizovaní v nemocnici v Žiari nad Hronom v súvislosti s konzumáciou jedla v predmetnej reštaurácii, stúpol z pôvodných 15 na 16 pacientov," podotkol Kortiš. Okrem dvojročného dieťaťa bola Salmonella potvrdená aj u ďalších 13 hospitalizovaných v žiarskej nemocnici.Na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici je aj naďalej šesť pacientov, pričom dnes bola potvrdená Salmonella u ďalších troch z nich. Znamená to, že v súčasnej dobe sú na danom oddelení štyria pacienti s pozitívnym výterom z konečníka na Salmonellu. U zostávajúcich dvoch pacientov budú výsledky kultivácie známe pravdepodobne vo štvrtok 28. júla. Z ôsmich, ktorí konzumovali uvedenú stravu, ale nemuseli byť hospitalizovaní, sa zatiaľ potvrdila Salmonella u štyroch. U zostávajúcich budú výsledky známe v najbližších dňoch. Hygienici tak majú doteraz podchytených spolu 29 klientov, ktorí priamo konzumovali stravu z tejto reštaurácie. "To znamená, že z potenciálnych 30 klientov, ktorí by mohli ochorieť na salmonelózu po konzumácií 30 pripravených jedál (bravčových perkeltov s haluškami) nám k dnešnému dňu prakticky chýba jeden klient – konzument," dodal Kortiš.Ešte v utorok (26.7.) vykonali hygienici v spomínanej reštaurácii kontrolu. Pracovníci oddelenia hygieny výživy zo žiarskeho Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) odobrali stery zo všetkých nástrojov, prístrojov, pracovných plôch, kľučiek, pákových batérií a podobne. Materiál odviezli na vyšetrenie do laboratórií RÚVZ v Banskej Bystrici.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...