V Košiciach zaznamenali prvú tohtoročnú otravu hubami Košice 2. augusta (TASR) – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach zaznamenala prvý tohtoročný prípad ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 02.08.2016 categoryDenné správy

Košice 2. augusta (TASR) – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach zaznamenala prvý tohtoročný prípad otravy hubami. Upozorňujú preto na opatrnosť pri ich zbieraní a následnej konzumácii."Minulý týždeň sme na Oddelení urgentného príjmu zaznamenali prvú tohtoročnú otravu hubami. Prítomnosťou toxínu nazývaného amanitín v moči bola u pacienta potvrdená otrava muchotrávkou zelenou. Pacient bol následne hospitalizovaný na JIS I. internej kliniky," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.Konzumácia tejto jedovatej huby spôsobila u pacienta podľa jej slov závažné poškodenie pečene, ktoré môže končiť smrťou. "Za účelom transplantácie pečene bol transportovaný do Transplantačného centra FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici," spresnila hovorkyňa nemocnice.Zákernosť muchotrávky zelenej je podľa Šustovej v tom, že prvé príznaky otravy sa dostavia po šiestich až 24 hodinách po konzumácii, keď je jed vstrebaný v organizme a sú už ťažko zasiahnuté dôležité orgány, najmä pečeň."Príznaky otravy sú slinenie, napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačka, červenanie, alebo suchosť slizníc, sčervenanie tváre a poruchy vedomia. Ak má niekto po konzumácii húb jeden z týchto symptómov, treba vyvolať vracanie a okamžite vyhľadať lekára, respektíve zavolať sanitku," zdôraznila Šustová.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.