lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


OSZZS: Kolapsov z tepla v sobotu mierne pribudlo, záchranári ošetrili 61 ľudí Bratislava 19. augusta (TASR) - Počet kolapsov z tepla sa v sobotu (18.8.) v porovnaní s ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 19.08.2018 categoryDenné správy

Bratislava 19. augusta (TASR) - Počet kolapsov z tepla sa v sobotu (18.8.) v porovnaní s piatkom (17.8) mierne zvýšil. Zdravotnícki záchranári pomáhali po celom Slovensku v dôsledku vysokých teplôt v sobotu 61 a v piatok 55 ľuďom. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.Najvyšší počet výjazdov sme zaznamenali v Prešovskom kraji, v ktorom malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav 11 pacientov, najmenej v Trnavskom kraji, kde potrebovali pomoc traja pacienti.  "Opätovne apelujeme na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, od 11.00 do 15.00 h a dodržiavať dostatočný pitný režim. Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti," uviedla Krčová.Ak sa už ľudia nevyhnú pobytu vonku, záchranári odporúčajú nezabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. „Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch,“ podotkla Krčová. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať. 

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...