lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NÚDCH využije peniaze z plánu obnovy na obnovu neurochirurgie a robotickú sálu Bratislava 6. septembra (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave využije viac ako ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 06.09.2023 categoryDenné správy

Bratislava 6. septembra (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave využije viac ako 4,6 milióna eur z plánu obnovy na rekonštrukciu neurochirurgie a zriadenie robotickej operačnej sály. Stane sa prvou detskou nemocnicou na Slovensku, ktorá využíva robotický chirurgický systém da Vinci. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.
Finančné prostriedky budú NÚDCH poskytnuté v rámci tzv. malej výzvy na rekonštrukciu nemocníc. "Som veľmi rád, že sa nám podarilo uspieť v tejto výzve a získať tak potrebné finančné prostriedky na vybudovanie lôžkového oddelenia detskej neurochirurgie, čím sa nám podarí nielen zvýšiť komfort pre našich pacientov, ich rodičov a zdravotníkov, ale aj zvýšiť bezpečnosť a hygienické kritériá kladené na toto prestížne pracovisko," uviedol riaditeľ ústavu Peter Bartoň.
V rámci rekonštrukcie chce NÚDCH vybudovať nové moderne riešené izby, súčasťou bude aj izolačná izba pre infekčných pacientov. "Na izbách sa počíta aj s miestom pre rodičov," dodala Kamenická. Nové a moderné budú tiež ambulancie, ošetrovňa, jedáleň pre pacientov i zázemie pre personál.
NÚDCH chce zároveň vybudovať robotickú operačnú sálu. Jej benefitmi sú podľa hovorkyne najmä možnosť miniinvazívneho prístupu, menšie krvné straty, rýchlejšia rekonvalescencia, menšia bolesť pre pacientov a s tým súvisiace skrátenie hospitalizácií. "Roboticky asistovaný chirurgický prístup nachádza uplatnenie v mnohých chirurgických odboroch - v urológii, všeobecnej chirurgii, hrudnej chirurgii, onkochirurgii a iných, a som veľmi rád, že naša nemocnica sa stane prvou detskou nemocnicou na Slovensku, kde našim pacientom budeme môcť tento typ zdravotnej starostlivosti poskytnúť," ozrejmil Bartoň.
V rámci tzv. malej výzvy na rekonštrukciu nemocníc s alokáciou 53 miliónov eur z prostriedkov plánu obnovy má získať dotáciu 15 projektov. V skupine projektov, ktoré majú podporiť, sú žiadosti 14 nemocníc, Psychiatrická nemocnica Hronovce uspela s dvomi žiadosťami.


rt em akb mac

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...