lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Lengvarský: Finančná spoluúčasť pacienta bude časom nevyhnutná Bratislava 11. januára (TASR) - Zdravotná starostlivosť je v súčasnosti tak drahá, že spoluúčasť pacienta ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 11.01.2023 categoryDenné správy

Bratislava 11. januára (TASR) - Zdravotná starostlivosť je v súčasnosti tak drahá, že spoluúčasť pacienta na jej úhrade bude časom nevyhnutná. Pre TASR to uviedol dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Nepredpokladá, že by to bolo v tomto roku."Pokiaľ chceme zachovať kvalitu na úrovni 21. storočia, určite bude potrebný aj nárast zdrojov v zdravotníctve zo štátneho rozpočtu. Ale ani otázka spoluúčasti pacienta nie je vylúčená. Myslím si, že sa tým treba vážne zaoberať," skonštatoval Lengvarský.Podotkol, že nejde o "známych 20 korún", ktoré kedysi boli. "Hovoríme o systéme, kde bude jasne definovaný nárok pacienta z rozpočtu. Zároveň službu, ktorá bude poskytovaná niečo, čo je nad rámec, skrátka jasným spôsobom definujeme a povieme, ako bude hradená," spresnil Lengvarský.Najprv je podľa neho potrebné dohodnúť sa s ambulantným a nemocničným sektorom, v akých prípadoch by bola spoluúčasť zavedená. Pripustil, že tiež možno bude treba nastaviť aj systém komerčného pripoistenia.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...