Bratislava 21. decembra (TASR) – Kačacie pečienky a mäsové prípravky po dátume spotreby, lokše v prepravkách skladované priamo na zemi či balené kuracie mäso označené ako bravčové. Ide o pochybenia zistené hygienikmi na tohtoročných vianočných trhoch po celom Slovensku. Úrady zdravia kritizovali miestami aj znečistené chladiace boxy a pracovné stoly. Vyplýva to z nedávnej kontroly, hygienici ju robili v čase od 28. novembra do 17. decembra."Do akcie sa zapojili všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva, spolu skontrolovali 522 stánkov, nedostatky zistili v 42 prípadoch, čo predstavuje asi osem percent," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Najviac stánkov skontrolovali v Prešovskom kraji (97), Košickom (92) a Žilinskom (86). "Čo sa týka miest, najviac sme ich prezreli v Bratislave a Košiciach," priblížil Mikas. Povolenie na prevádzku nemali podľa neho tri stánky. Mimoriadna kontrola podľa Mikasa neodhalila žiadne závažné hygienické nedostatky.Na mieste ukladali hygienici pokuty, za zistené nedostatky ich dokopy uložili 26 v celkovej sume 2309 eur. Najviac a v najvyššej sume ich bolo v Bratislavskom kraji (10 pokút v sume 1250 eur.). Kontrolóri laboratórne preskúmali vzorky 124 potravín, polotovarov a hotových jedál. Nevyhoveli dve. V jednom langoši našli vyšší počet kvasiniek, v žemli s kuracím mäsom zase zistili vyšší počet koliformných baktérií."V kontrolách budeme aj naďalej pokračovať," dodal Mikas.