lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


AOPP: Chronickí pacienti sa zaujímajú o svoju liečbu a užívané lieky Bratislava 30. apríla (TASR) - Chronickí pacienti si uvedomujú význam bezpečnosti svojej liečby a zaujímajú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 30.04.2020 categoryDenné správy

Bratislava 30. apríla (TASR) - Chronickí pacienti si uvedomujú význam bezpečnosti svojej liečby a zaujímajú sa o ňu. Potvrdzuje to prieskum pre projekt Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP), Lieky s rozumom, ktorý realizovala koncom minulého agentúra 2muse na vzorke 606 respondentov.Čo sa týka možných liekových interakcií, 57 percent z nich na nevhodnú kombináciu liekov upozornil lekár, no v 41 percentách prípadov si informáciu o tom, že súbežné užitie liekov môže mať nežiaduce účinky, pacienti dohľadali sami v príbalovom letáku. Lekárnik varoval 28 percent ľudí a každú piatu nevhodnú kombináciu liekov odhalili vďaka internetu.„K užívaniu rizikovej kombinácie liekov by dochádzať nemalo, no prax je, žiaľ, iná,“ hovorí prezidentka AOPP Mária Lévyová. Problém vidí v nedostatočnom zapojení lekárov do systému ezdravie a v komunikácii medzi pacientom a lekárom. Pacienti v prieskume uviedli, že len polovica ich lekárov nezapojených do ezdravia sa zvyčajne pýta na lieky, ktoré im predpísal iný lekár. Aj pacienti však pripúšťajú, že nie vždy sami o liekoch lekára informujú. Užívanie iných predpísaných liekov uvedie vždy pri návšteve ambulancie polovica pacientov, voľnopredajných len štvrtina.Národný informačný zdravotnícky systém umožňuje kontrolu liekových interakcií už pri ich predpisovaní. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) aj aktuálna situácia zapríčinená ochorením COVID-19 prispela k zvýšeniu počtu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zapojených do ezdravia na vyše 80 percent. Celkovo je tak v systéme 100 percent nemocníc a lekární, takmer 80 percent všeobecných lekárov a 45 percent špecialistov. „Pacient by mal pri návšteve lekára pamätať na to, že lekár, najmä ak nie je zapojený do ezdravia, nemusí mať informácie o jeho liečbe u iného špecialistu. V prípade voľnopredajných liekov už vôbec nie,“ upozorňuje Lévyová.Nie každá interakcia liekov musí byť riziková, niektoré sú v liečbe dokonca žiaduce. Takto nastavená liečba sa však musí diať výlučne pod dohľadom lekára a pacient o nej musí byť informovaný. „Ak pacienta niekto upozorní alebo sám príde na to, že jeho lieky sa vzájomne ovplyvňujú v účinku, je dôležité, aby sa o ďalšom postupe poradil so svojím lekárom alebo lekárnikom,“ hovorí Lévyová. Podľa prieskumu tak pri zistení o nevhodnej kombinácii svojich liekov urobilo viac ako 80 percent pacientov. Na odporúčanie lekárnika nahradilo daný liek iným liekom s rovnakým účinkom 16 percent. Každý jedenásty, aj napriek upozorneniu, užíval svoje lieky tak, ako mu ich predpísal lekár a každý dvanásty ich po upozornení odmietol užívať, no lekára o tom neinformoval.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...