lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravotníci pozor, v apríli a v máji si môžete nechať zmerať zrak vo FOKUSe zadarmo! Stres, únava a ochranné štíty. Toto sú aktuálne tri najčastejšie príčiny zhoršujúceho sa zraku zdravotníkov. ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 08.04.2022 Zobrazené: 1082035x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Stres, únava a ochranné štíty. Toto sú aktuálne tri najčastejšie príčiny zhoršujúceho sa zraku zdravotníkov. Spolu s modernými technológiami predstavujú obrovský nápor na oči každý deň.



Najhoršie vlny pandémie sú pomaly za nami a na nasadenie zdravotníkov, ktorí pre nás posledné dva roky obetovali všetky svoje sily, sa postupne zabúda. V posledných mesiacoch boli vystavení enormnému stresu, únave, zanedbávali prevenciu a to sa na ich zdraví odrazilo z dlhodobého hľadiska.



“Stres a únava patria medzi príčiny, ktoré sa výrazne podpisujú na zhoršovaní zraku, a naši zdravotníci ich mali neúrekom. Ak k tomu prirátame ďalšie faktory, ako napríklad nosenie ochranných štítov či ochranných okuliarov, ich oči dostali poriadne zabrať a často mohli vzniknúť ťažkosti, ktoré výrazne ovplyvnili kvalitu života lekárov,” uviedol Martin Slaný, odborný garant z očnej optiky FOKUS.



Sieť očných optík FOKUS si preto pre zdravotníkov ako symbolické poďakovanie za ich úsilie pripravila prekvapenie. Až do konca mája si v súvislosti s Medzinárodným dňom zdravia môžu nechať v ktorejkoľvek zo 74 pobočiek po celej Slovenskej republike spraviť objektívnu refrakciu úplne zadarmo.



"Preventívne prehliadky zraku môžu zistiť množstvo pomerne častých chýb očí, ako je krátkozrakosť, ďalekozrakosť či astigmatizmus. U mladých osôb sa odporúča kontrola každé dva až tri roky, u ľudí nad 40 rokov by mali byť návštevy ešte frekventovanejšie, vysvetľuje Martin Slaný. Paradoxne, z našich skúseností sú to práve lekári, ktorí často zabúdajú na vlastnú prevenciu,” dopĺňa.



Pretože čakacia doba na termín u očného lekára býva veľmi dlhá, je základné vyšetrenie zraku od optometristu výhodnou alternatívou.



Rýchlu úľavu, ktorá je spôsobená najmä využívaním moderných technológií však možno dosiahnuť aj jednoduchými cvičeniami:



Mrkajte!


Pri práci na počítači ľudia málo mrkajú a oči tým vysychajú a sú podráždené a začervenané. Mrkanie pomáha, pretože pri mrkaní sa oko automaticky zvlhčuje.


Používajte slzy


Nemáte dostatok sĺz na prirodzené zvlhčenie oka? Používajte kvapky do očí, ktoré očiam dodajú potrebnú vlhkosť a uľavia od nepríjemných pocitov rezania a pálenia očí.


Vyhnite sa lesklým plochám a odleskom


Odrážajú sa vám odlesky v monitore? Zmeňte uhol pohľadu a nastavte si správnu intenzitu osvetlenia, ako umelého, tak aj vonkajšieho (zatiahnutím žalúzií či závesov a pod.).


Ste vášnivý používateľ kontaktných šošoviek?


Použite občas pri práci na PC radšej okuliare s antireflexnou vrstvou a filtrom modrého svetla a pri ďalšom použití šošoviek budú oči viac žiariť zdravím.


Dodržujte prestávky


Môžete použiť niektorú z aplikácií alebo napríklad smart hodinky, ktoré vás upozornia, že je čas na prestávku, stačí si osvojiť pravidlo 20/6/20 – každých 20 minút sa 20 sekúnd pozerajte na predmet vzdialený asi 6 metrov.



Nastavte si správne pracovné prostredie


Nastavenie monitoru


Monitor by ste mali mať dostatočne veľký a vo vzdialenosti na dĺžku vašej paže.


Ideálne by mal byť umiestnený ľahko pod úrovňou očí a pokiaľ nepoužívate okuliare s modrým filtrom, mal by mať špeciálnu fóliu alebo aplikáciu, pomocou ktorej je možné eliminovať škodlivé modré svetlo.


Môžete si nastaviť aj rozlíšenie, jas a veľkosť písma, aby ste sa cítili komfortne a nemuseli žmúriť.



Na meranie v rámci dňa zdravia je potrebné sa objednať cez internetovú stránku fokusoptika.sk , telefonicky alebo na prevádzke.

ZDROJ: fokusoptika.sk

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.