lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Alergikom aktuálne spôsobujú problémy najmä palina a ambrózia Banská Bystrica 25. augusta (TASR) - V ovzduší na celom území Slovenska dominoval počas uplynulých ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Nedeľa, 25.08.2019 categoryZaujímavosti

Banská Bystrica 25. augusta (TASR) - V ovzduší na celom území Slovenska dominoval počas uplynulých dní peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy. Alergologicky významné koncentrácie na väčšine územia dosahovali denné koncentrácie peľu paliny a ambrózie, ktoré sú najvýznamnejšími alergénmi neskorého leta. "Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval už len nízke až veľmi nízke koncentrácie. Vo veľmi vysokých hladinách sa udržiavali denné koncentrácie spór plesní," uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici s tým, že okrem toho sa v ovzduší sa vyskytoval ešte peľ mrlíka, skorocelu, štiavu, rastlín z čeľadí astrovitých a mrkvovitých.Pre tieto a nasledujúce dni sa dominantným a najsilnejším alergénom stáva palina a ambrózia. "Denné koncentrácie peľu paliny a inváznej ambrózie v ovzduší budú dosahovať vyššie, alergologicky významné hladiny na celom území Slovenska. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa bude v ovzduší vyskytovať len sporadicky v nízkych denných koncentráciách," avizuje Lafférsová.Vo vyšších koncentráciách sa udrží peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy, ustálené podľa nej ostávajú denné koncentrácie peľu burín, ako skorocel, štiav či mrlíky. Spóry plesní budú naďalej dosahovať veľmi vysoké koncentrácie.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...