lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Záchrana ľudských životov v ťažko dostupnom teréne bude jednoduchšia Falck Záchranná a.s., najväčší poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby (ZZS) na Slovensku, totiž vybavila všetkých 96 ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Nedeľa, 26.01.2014 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Záchrana ľudských životov v ťažko dostupnom teréne bude jednoduchšia. Falck Záchranná a.s., najväčší poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby (ZZS) na Slovensku, totiž vybavila všetkých 96 ambulantných vozidiel navigačnou dymovnicou. Od tohto kroku si spoločnosť sľubuje lepšiu a efektívnejšiu spoluprácu s vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou.


Dymovnica pomôže najmä v prípadoch, kedy má vrtuľník zhoršené podmienky pre pristátie. Dochádza k tomu najmä v husto zalesnenom teréne, pri horšej viditeľnosti alebo nedostatočnom pokrytí oblasti mobilným signálom, čo výrazne sťažuje, až znemožňuje presnú lokalizáciu miesta, kde sú záchranári s pacientom. Pri použití dymového granátu, vďaka dymu, pilot posádku na zemi včas lokalizuje. Dym taktiež určuje smer vetra, čo uľahčí samotné pristávanie, alebo ak to podmienky nedovoľujú, pacienta s lekárom evakuuje vrtuľník na lane pomocou palubného navijaka.


Riaditeľ Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Ing. Ján Kuboši tento krok zo strany Falck Záchranná a.s. víta. „Dymovnice vo vybavení sanitiek zefektívnia spoluprácu záchranárov na zemi a vo vrtuľníku. Užitočné sú najmä v husto zalesnenom teréne a na miestach, kde nie je pokrytie mobilnou sieťou. Pomocou dymového signálu sú naše posádky schopné lokalizovať miesto nehody prakticky ihneď, skracuje sa tým čas vyhľadávania pacienta v teréne, kde ho z výšky ťažko rozpoznať. Stúpajúci dym podáva tiež pilotovi informáciu o smere a sile vetra.“


Novinku vo výbave sanitiek Falck Záchranná a.s. ocenilo aj Operačné stredisko ZZS SR. Podľa jeho hovorcu Borisa Chmela dymové granáty pomôžu pri lepšej orientácii a komunikácii pilota so záchranármi na zemi. “O živote často rozhodujú nie minúty, ale sekundy. Dymový granát je pomôcka, ktorá môže v prípade použitia vďaka rýchlejšej lokalizácii zefektívniť a skrátiť čas prevozu pacienta v ťažkom zdravotnom stave do nemocničného zariadenia,“ povedal Boris Chmel.


Dymový granát má v štandardnej výbave spomedzi poskytovateľov ZZS na Slovensku iba Falck Záchranná a.s. Vybavenie sanitky dymovým granátom legislatíva u nás neprikazuje, upozornil generálny riaditeľ Falck Záchranná a.s. Jozef Karaš. „Sme lídrom v záchrannej zdravotnej službe a chceme ním aj naďalej zostať. Patrí k tomu i profesionálne vybavenie záchranárskych ambulancií. Sme radi, že táto novinka v konečnom dôsledku zefektívni starostlivosť o pacienta, pretože to je pre nás najdôležitejšie,“ dodal.




ZDROJ: Spoločnosť Falck Záchranná a.s.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...