lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZMOS odmieta konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí Bratislava 31. mája (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta avizovanú konsolidáciu detských ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 31.05.2023 Zobrazené: 730104x categoryZaujímavosti

Bratislava 31. mája (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že v súvislosti optimalizáciou siete nemocníc sa má rušiť aj päť pôrodníc. Ide podľa neho o obrovský zásah do dostupnosti zdravotnej starostlivosti, ktorý je zlý a poškodzujúci záujem občanov Slovenska v dotknutých mestách a okolitých obciach. ZMOS zároveň kritizuje rezort zdravotníctva, že s ním v tejto veci nechce komunikovať.
"Rušenie ambulantných pohotovostí pre deti a gynekologicko-pôrodníckych a neonatologických oddelení považujem za krok späť. Navádza to atmosféru, ako keby sme sa vracali do 50. rokov minulého storočia," skonštatoval predseda združenia Jozef Božik. Zámer bude mať podľa neho z dlhodobého hľadiska negatívny dosah z dôvodu nedostupnej zdravotnej starostlivosti v dotknutých regiónoch.
Návrh podľa neho vyplýva z absencie poznania územia a neznalosti výkonu verejnej správy v prostredí miestnej a regionálnej územnej samosprávy. "Čerešničkou na torte konania ministerstva zdravotníctva pod súčasným vedením Michala Palkoviča, niekdajšieho štátneho tajomníka rezortu, je neochota komunikovať so ZMOS," dodal.
Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať. Návrh Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odôvodňuje okrem iného nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov. Zmeniť sa majú tiež ordinačné hodiny v ambulantných pohotovostiach pre deti aj dospelých, tie majú po novom fungovať len do 20.00 h. Dané zmeny sú podľa slov hlavnej odborníčky ministerstva pre primárnu pediatriu Eleny Prokopovej potrebné na zachovanie základnej zdravotnej starostlivosti pre deti.

Štítky :