lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vyzbrojte sa proti vírusom silnou imunitou. Vieme, ako na to! S príchodom čoraz chladnejších dní, ale i situáciou okolo pandémie nového koronavírusu si mnohí kladú ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Sobota, 17.10.2020 Zobrazené: 285470x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

S príchodom čoraz chladnejších dní, ale i situáciou okolo pandémie nového koronavírusu si mnohí kladú otázku, ako sa čo najlepšie vyzbrojiť do boja proti vírusom, ktoré na nás počas sychravých jesenných dní budú číhať z každého rohu. Odpoveď je jednoduchá – silná imunita. Odolnosť organizmu sa však nezvyšuje len vitamínovými tabletkami, veľkú časť roboty spraví aj obyčajný pohyb na čerstvom vzduchu, strava či voda.


Ako si môžete prirodzene posilňovať imunitu?


Nordic walking


Nordic walking alebo po slovensky severská chôdza je veľmi všestranný šport. Hoci sa spája prevažne so staršou generáciou, nie je to tak. Ide o aktivitu vhodnú pre každú vekovú skupinu, obzvlášť pre ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie a trápia ich bolesti chrbta.
Okrem toho sa vďaka nordic walkingu zlepšuje imunitný a kardiovaskulárny systém, aktivuje sa metabolizmus a pľúca s mozgom sú zásobované kyslíkom. Do rýchlej chôdze s palicami sa zapojí 576 svalov zo 640! Nemyslite si však, že je to len obyčajná chôdza s paličkami.
Aj nordic walking má svoje zásady a blahodarné účinky pocítite až vtedy, keď ho vykonávate technicky správne. Ruky pohybujú opačne ako nohy - pravá noha a súčasne ľavá ruka dopredu. Hrot prednej palice smeruje mierne dozadu a ruka, v ktorej držíte palicu, je narovnaná v lakti.


Beh


Beh alebo iná aeróbna aktivita aspoň štyrikrát do týždňa je skvelým prostriedkom, ako aktivizovať váš imunitný systém, ktorý tak bude mať viac síl na to, aby vás ochránil pred chorobami. S behom úzko súvisí i pobyt na čerstvom vzduchu. Prechádzky za každého počasia sú prirodzenou formou otužovania. Na obranyschopnosť organizmu pozitívne vplýva i pravidelné saunovanie a šport.
Naopak, neprospieva mu pobyt na preplnených miestach, napríklad v nákupných centrách, kde je i vyššia pravdepodobnosť šírenia nielen koronavírusu, ale všetkých infekcií dýchacích ciest. Preto nezabúdajte – prechádzka v prírode ÁNO, prechádzka v nákupnom centre NIE.


Smiech a dostatok spánku


Nie je žiadnou novinkou, že smiech lieči. Nielen dušu, ale aj telo. Smiech totiž znižuje stresový hormón kortizol, ktorý výrazne prispieva k oslabeniu organizmu. K najlepšej prevencii proti stresu i oslabenej imunite patrí smiech. Preto sa smejte veľa a zo srdca.
Podobný účinok na imunitný systém má i kvalitný a pravidelný spánok. Dôvod je jednoduchý – organizmus má dostatok odpočinku je silnejší a odolnejší ako ten, ktorý musí „mlieť z posledného.”


Strava nabitá vitamínmi


Pre silný organizmus je veľmi dôležitá výživa, ktorá má dostatok vitamínov. Tie získame z čerstvého ovocia, zeleniny, no nezabúdajme ani na stopové prvky, ktoré v potrave nájdete napríklad v orechoch. V tých sa nachádza aj zinok. Ľudia, ktorí zinok užívajú pravidelne, si ľahšie poradia s prechladnutím.
V jesennom období odporúčame telu dodať aj antimikrobiálne látky, nájdeme ich v cesnaku či cibuli. Konzumáciu zeleniny a ovocia si môžete spestriť vyrobením si smoothie v MioMate , ktorý vám však vyrobí aj chutnú polievku. Tá vas v tomto sychravom počasí zahreje a dodá vášmu telu dostatok živín. Obsluha MioMatu je veľmi jednoduchá. Stačí, ak potrebné ingrediencie nakrájate na malé kúsky, vložíte do MioMatu a zalejete vodou. O niekoľko minút máte na stole čerstvé smoothie či teplú polievku.


Vodíková voda


Vodíková voda sa teší obľube u čoraz väčšieho počtu ľudí. Patrí k významným zdrojom antioxidantov. Na rozdiel od iných látok tohto typu má schopnosť preniknúť až do gélovitého vnútorného prostredia bunky.
Účinky vodíkovej vody sa pozitívne podpíšu aj na ľudskej imunite. Okrem toho priaznivo pôsobí na elasticitu a mikrocirkuláciu ciev a telo dobije energiou, vďaka čomu je obľúbená i u športovcov.
Vodíkovú vodu si vyrobíte aj v pohodlí svojho domova kedykoľvek chcete, a to prostredníctvom špeciálneho prístroja, ktorý sa nazýva FLASKA . FLASKA pomocou membrán uvoľňuje z molekúl vody samostatné molekuly vodíka prostredníctvom elektrolýzy, ktorá prebieha v SPE/PEM membráne umiestnenej v spodnej časti prístroja. FLASKA vodu nijako neupravuje, vode zostane jej pôvodné pH, ako i mineralizácia.


Probiotiká


Čoraz viac odborníci a lekári prízvukujú, že základom zdravého imunitného systému sú zdravé črevá. Črevné baktérie, ktoré sa nachádzajú v našom tráviacom systéme, je potrebné udržať v rovnováhe. Ak to tak nie je, trápia nás nielen tráviace ťažkosti, ako napríklad zápcha či časté hnačky, ale oslabuje sa i naša imunita. Do svojej stravy preto zaraďte viac jogurtov, kvalitných mliečnych výrobkov alebo si kúpte probiotiká v lekárni.


ZDROJ: www.mojaflaska.sk

Štítky :