lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Využívanie novorodeneckých kmeňových buniek rastie Veľa rodičov vie, že pupočníková krv obsahuje kmeňové bunky. V skutočnosti aj ďalšie tkanivá, ktoré ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 14.08.2017 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Veľa rodičov vie, že pupočníková krv obsahuje kmeňové bunky. V skutočnosti aj ďalšie tkanivá, ktoré sa bežne likvidujú po pôrode, sú bohaté na rôzne typy kmeňových buniek. Označujú sa aj ako perinatálne (novorodenecké) kmeňové bunky.

• Pupočníková krv je bohatá na krvotvorné (hematopoetické) kmeňové bunky a využíva sa ako zdroj na liečbu porúch krvi pri viacerých typoch rakoviny krvi. Podáva sa prostredníctvom konvenčných transplantátov kmeňových buniek, tiež aj ako novšia „imunoterapeutická“ liečba rakoviny.

• Whartonov gél, ktorý vypĺňa tkanivo pupočnej šnúry, je bohatý na mezenchymálne kmeňové bunky (MKB). Tie sa môžu špecializovať napr. na bunky kosti, chrupavky, či svalu. Predstavujú potenciál pri ortopedických, kardiologických, či iných terapiách, kde MKB potláčajú zápal a auto-imúnne reakcie. MKB môžu byť tiež izolované z pupočníkovej krvi, ale s nižšou účinnosťou než je použitie iných perinatálnych tkanív ako zdroja MKB.

• Obal, ktorý obaľuje placentu a pupočnú šnúru, známy ako amniotická membrána, obsahuje viaceré typy MKB a bunky, ktoré sú prekurzormi pokožky (epiteliálne kmeňové bunky).

• Placenta a chorion sú tiež bohatým zdrojom viacerých typov kmeňových buniek, najmä MKB.

Od prvej transplantácie pupočníkovej krvi v roku 1988, verejné banky pupočníkovej krvi zostavili zoznam ochorení, kde môže byť darovaná pupočníková krv použitá na liečbu pacientov hľadajúcich vhodného darcu kmeňových buniek. Počas nasledujúcich 28 rokov sa vo svete urobilo viac ako 35 000 transplantácií pupočníkovej krvi. Pri týchto bunkových terapiách sa kmeňové bunky pupočníkovej krvi neupravujú a sú určené k nahradeniu buniek, ktoré pacient stratil počas chemoterapie.

Počas minulého desaťročia sa vyvinula nová oblasť medicíny, kde sa perinatálne kmeňové bunky využívajú v pokročilých bunkových terapiách. Bunky sú buď upravené pred ich podaním, a/alebo sa očakáva, že vykonajú funkciu nad rámec náhrady stratených buniek. Regeneratívna medicína je definovaná ako terapia, ktorá „nahrádza alebo regeneruje ľudské bunky, tkanivo alebo orgány, tak, aby sa tieto orgány obnovili alebo vykonávali svoje funkcie správne“. Rozsah pokročilých bunkových terapií je ešte širší než oblasť regeneratívnej medicíny. Pokročilá bunková terapia má široké využitie napr:

• neupravené perinatálne bunky sú aplikované pacientom, aby podporili liečenie neurologických porúch mozgu, ako sú encefalopatia, mozgová obrna, autizmus, mŕtvica, atď.

• MKB z perinatálnych tkanív sú podávané na potlačenie autoimunitných porúch, ako je ochorenie štepu proti hostiteľovi, alebo roztrúsená skleróza

• špeciálne typy imúnno-reaktívnych buniek sú extrahované z pupočníkovej krvi a/alebo kmeňové bunky sú kultivované pred transplantáciou pupočníkovej krvi

V priebehu rokov 2005 – 2015 bola zostavená databáza všetkých klinických pokusov po celom svete, ktoré použili perinatálne bunky na vykonanie pokročilých bunkových terapií. Celkovo sa v tejto kategórii nachádza 278 pokusov. Databáza obsahuje klinické testy z mnohých medzinárodných registrov klinických štúdií, začínajúc registrom v USA ClinicalTrials.gov, ale aj medzinárodný register WHO, register klinických pokusov EÚ, a národné registre Japonska, Číny, Južnej Kórei, Austrálie a Nového Zélandu, Indie, Iránu, Nemecka a Holandska.

Kľúčový bod, na ktorý je potrebné upozorniť je, že existujú viaceré klinické testy pokročilej bunkovej terapie s inými zdrojmi perinatálnych buniek než s pupočníkovou krvou. To je ilustrované grafom. Verejné vzdelávacie programy by mali budúcim rodičom zdôrazňovať hodnotu „novorodeneckých kmeňových buniek“. To platí najmä preto, že oneskorené prestrihnutie pupočnej šnúry sa stáva čoraz populárnejšie v pôrodných plánoch rodičiek, čím sa znižuje množstvo krvi z pupočnej šnúry, ktoré ostáva pre uchovanie do banky pupočníkovej krvi. Bez ohľadu na načasovanie prestrihnutia pupočnej šnúry, tkanivo pupočníka a placenta sú ešte k dispozícii pre uskladnenie do banky.

Niektoré farmaceutické spoločnosti investujú do klinických pokusov s perinatálnymi kmeňovými a progenitorovými bunkami. Počas minulého desaťročia, bolo sponzorovaných 105 klinických pokusov pokročilej bunkovej terapie s perinatálnymi bunkami 30 spoločnosťami v 11 krajinách.

Spoločnosti so sídlom v Spojených Štátoch sponzorovali 37 pokusov pokročilých bunkových terapií s perinatálnymi bunkami. Spoločnosti so sídlom v Číne sponzorovali 21 pokusov pokročilých bunkových terapií s perinatálnymi bunkami. Išlo predovšetkým o použitie MKB z tkaniva pupočníka, niekedy v kombinácii s kmeňovými bunkami pupočníkovej krvi.

V Južnej Kórei boli sponzorované pokusy perinatálnych buniek - 16 pokusov pokročilých bunkových terapií, každá jedna z nich používa MKB z pupočníkovej krvi.

V Izraeli bolo sponzorovaných 7 klinických pokusov, v ktorých boli kmeňové bunky pupočníkovej krvi upravené kvôli vylepšeniu transplantácií pupočníkovej krvi.

Predpokladáme pokračujúci rast v oblasti pokročilých bunkových terapií s novorodeneckými kmeňovými bunkami. Viacero lekárov víta jednoduchosť získania relatívne veľkých množstiev imunologicky naivných kmeňových a progenitorových buniek z perinatálnych zdrojov.

Zdroj: https://parentsguidecordblood.org/en/news/growing-use-newborn-stem-cells-clinical-trials

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...