lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vyhlásenie delegátov XXX. Snemu Slovenskej lekárnickej komory Za 27 rokov, ktoré uplynuli od prvého snemu Slovenskej lekárnickej komory po Nežnej revolúcii, prešli ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 15.11.2017 categoryZaujímavosti

Za 27 rokov, ktoré uplynuli od prvého snemu Slovenskej lekárnickej komory po Nežnej revolúcii, prešli slovenskí lekárnici dlhý kus cesty, plný legislatívnych i profesijných výziev. Po takmer polstoročí neslobody a násilného prerušenia činnosti stavovských komôr bolo potrebné naučiť sa podstate a zmyslu existencie profesijnej samosprávy. Dnešný snem potvrdil, že sa nám to podarilo. Slovenská lekárnická komora je aj po takmer troch desaťročiach reprezentantom všetkých slovenských farmaceutov. Cieľom našich krokov a zmyslom našej činnosti je spoločné dobro v podobe kvalitne poskytovanej lekárenskej starostlivosti.

Tento cieľ sleduje a svojimi krokmi od začiatku svojho funkčného obdobia napĺňa aj súčasné vedenie Slovenskej lekárnickej komory. Zastúpené najvyšším komorovým orgánom – Snemom – už tri roky fundovanými a konštruktívnymi návrhmi a hľadaním správnych riešení prispieva k stabilite lekárenského prostredia na Slovensku, k dostupnosti lekárenskej starostlivosti a spokojnosti pacientov so službami v lekárňach.

Slovenskí farmaceuti pomohli prostredníctvom svojej profesijnej organizácie v posledných rokoch vyriešiť problém s nedostupnosťou liekov. Osvetové kampane prispeli k zvyšovaniu povedomia laickej verejnosti o príspevku farmaceutov k bezpečnej farmakoterapii, čím podporili vnímanie profesie lekárnika ako pomáhajúcej profesie.

Orgány Slovenskej lekárnickej komory participujú na zavedení elektronizácie lekárenstva. Náš konštruktívny postoj sa prejavil dohodou so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a ústretovým prístupom väčšiny lekárnikov k implementácii projektu e-recept, ktorý sa stáva súčasťou štátneho riešenia e-zdravie.

V nadchádzajúcom období

1. Deklarujeme, že slovenskí farmaceuti sú na implementáciu služieb elektronického zdravotníctva, ktoré prinesie benefity aj samotným lekárnikom, ale hlavne pacientom, plne pripravení. Zároveň očakávame, že akékoľvek systémové zmeny pri e-zdravotníctve sa budú diať v úzkej súčinnosti s orgánmi komory tak, aby reflektovali potreby praxe a nepredstavovali neúmernú záťaž pre zdravotníckych pracovníkov.

2. Očakávame, že Vláda Slovenskej republiky a poslanci Národnej rady úspešne zavŕšia prezentovanú novelu zákona o liekoch, ktorá v duchu aktuálnych európskych trendov posilňuje vplyv farmaceuta na činnosť lekárne. Nastal čas priznať si zlyhanie v podobe bezprecedentného zverenia kľúčového segmentu zdravotnej starostlivosti do rúk laickým obchodným subjektom.

3. Podporujeme deklarovanú ambíciu ministra zdravotníctva posilniť význam profesijnej samosprávy v každej oblasti zdravotníctva. Vnímame túto ambíciu ako prihlásenie sa k odkazu demokratických tradícií, ktoré majú na našom území bohatú históriu. Zároveň s plnou vážnosťou garantujeme, že Slovenská lekárnická komora je pripravená aj naďalej pokračovať v riadnom výkone takejto samosprávy, v prospech tak jej členov – slovenských lekárnikov, ako aj všetkých občanov Slovenskej republiky.

Slovenská lekárnická komora je a bude kon š trukt í vnym partnerom v š etk ý m, ktor í maj ú z á ujem skvalit ň ova ť zdravotn ú starostlivos ť v Slovenskej republike.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.