lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vydajme sa na cestu k zdravšiemu srdcu Každý druhý človek zomiera na srdcový infarkt, či iné ochorenie srdca alebo ciev. To neodrádza ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Nedeľa, 28.09.2014 categoryZaujímavosti

Každý druhý človek zomiera na srdcový infarkt, či iné ochorenie srdca alebo ciev. To neodrádza Slovákov, aby nehazardovali so zdravím svojho srdca. Napriek tomu, že v posledných rokoch percentuálny pomer týchto úmrtí na Slovensku klesol, ešte stále je smrť v dôsledku ochorenia srdca na Slovensku tou najčastejšou.


„Edukácia ako sa o seba starať, na Slovensku viazne. Veľa napovie zistená rodinná anamnéza, u pacienta je až 50 percentné zvýšené riziko infarktu. Nová trieda hypolipidemík je v klinickom testovaní, a budú partnerom statínov“, hovorí k téme profesor MUDr. Ján Murín. Doc. MUDr. Ján Lietava ho dopĺňa informáciami o tom, že predchádzať ochoreniam srdca je možné aj nefarmakologickou liečbou - najmä tým, že nefajčíme, úpravou jedálneho lístka a pravidelným aktívnym pohybom.
Cholesterol nám znižuje silový tréning už aj v nízkej intenzite. Ťažší tréning pritom neznamená lepší výsledok. Cvičenie má byť prispôsobené nášmu veku, zdravotnému stavu a kondícii. Podľa doc. MUDr. Kataríny Rašlovej, bez cholesterolu nie je možný život, ale keď je ho príliš, tak škodí. Uvažuje sa, že Mona Lisa z obrazu talianskeho renesančného umelca Leonarda da Vinciho, zomrela predčasne vo veku 37 rokov práve na vrodený vysoký cholesterol. Liekom prvej voľby sú dnes statíny. Sú za poklesmi úmrtnosti na srdcový infarkt. V rodinách s defektom v LDL cholesterole, sa robí DNA diagnostika a tzv. kaskádový skríning.
Prostredie, v ktorom žijeme, pracujeme či trávime voľný čas, má značný vplyv na možnosť vybrať si správnu alternatívu pre zdravie nášho srdca. Sme denne vystavení nezdravému sedavému životnému štýlu, uväznení v prostredí, kde nie je dostatok zelene, čelíme nadmernej propagácii tabaku a pasívnemu fajčeniu, alkoholu a rýchlemu občerstveniu...

V niektorých svetových metropolách dochádza ku zlepšeniu, a vlády a organizácie po celom svete už prijali rozhodnutia prospievajúce srdcu. Napríklad primátor Paríža oznámil spustenie pilotného programu zákazu používania tabakových výrobkov v jednom z parížskych parkov, v meste New York vytvorilo ministerstvo dopravy pešie zóny na námestí Times Square, a v Bogote sú každú nedeľu zatvorené všetky hlavné ulice, s cieľom podporiť ľudí vo fyzickej aktivite. Inšpirujeme sa nimi aj my na Slovensku?

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...