lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Všeobecní lekári – vstupná brána v systéme zdravotnej starostlivosti. Na tlačovej besede hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo MUDr.M.Palušková, MBA predložila koncepciu ďalšieho rozvoja všeobecného ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Na tlačovej besede hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo MUDr.M.Palušková, MBA predložila koncepciu ďalšieho rozvoja všeobecného lekárstva v súvislosti s vážnou situáciu – ako prvý údaj je priemerný vek lekára v tomto sektore - 55,2 r., ďalej nie je zabezpečené finančne vzdelávanie v odbore všeobecného lekárstva, a v neposlednom rade výrazný nedostatok odborníkov ako všeobecní lekári, pediatri, ako aj v iných oboroch ako napr. anesteziológovia, ORL odborníci, detskí psychiatri...

Tieto fakty boli impulzom k vytvoreniu Rezidenčného programu ( RP ) , na zrode ktorého sa podieľali hlavný odborník MZ SR a 8 krajských odborníkov. RP znamená most medzi vzdelávaním medikov, absolventov a postgraduálnym štúdiom. Je to pilotný projekt , ktorý by mal mať vplyv na vzdelávanie aj na lekárskych fakultách. Spúšťa sa na LF SZU v školskom roku 2013 / 2014. Mal by byť univerzálny (dá sa aplikovať pre všetky špecializácie), flexibilný (nezávislý od počtu lekárov a špecializácie). Finančné prostriedky sa budú čerpať z fondov EU, pričom hlavná odborníčka MUDr. M. Palušková, MBA zdôraznila záujem štátu o tento projekt a so zabezpečením prípadnej potrebnej finančnej podpory zo štátneho rozpočtu.


Rezidenčný projekt má 2 časti. Prvá časť – Medici – sa plánuje spustiť 1.9.2013, v 5. ročníku štúdia medicíny. Obsahuje teoretickú časť , zameranú na odborné vedomosti, legislatívu ako aj praktickú časť, ktorá spočíva v týždennej praxi na ambulanciach všeobecného lekára. Preferuje sa v mieste bydliska, aby sa medik zoznámil bližšie s prostredím a rôznorodosťou práce v teréne, so svojimi budúcimi kompetenciami. Má nalákať študentov na ďalšie vzdelávanie vo všeobecnom lekárstve ako aj v pediatrii. Prví absolventi – predpokladaný počet je cca 42 – by nastúpili do ambulancii a pokračovali v druhej časti RP pod názvom rezidenti. Pokračovali by v postgraduálnom štúdiu až k atestácii. Podmienkou prijatia do programu je vek rezidenta pod 37r. Tým by sa posunul priemerný vek všeobecného lekára ako aj pediatra na nižšiu vekovú hranicu. Štát súčasne zaväzuje rezidenta zmluvou odpracovať 5 rokov na príslušnej ambulancii.


Cieľ RP je komplexný. Vychádza zo skutočnosti, že všeobecné lekárstvo je po 20 rokoch uznané ako samostatný odbor novelizáciou zákona 578.

Hlavná odborníčka uviedla potrebu aj vydania najskôr príručky s odbornými aj legislatívnymi informáciami, ktorú by rada neskôr prepracovala na učebnicu všeobecného lekárstva v spolupráci s tímom odborníkov. Táto publikácia by umožnila skvalitniť postgraduálne štúdium lekárov v obore všeobecného lekárstva.
Ďalším cieľom RP je upraviť preskripčné obmedzenia zo 6 mesiacov na 12 mesiacov, rozšíriť kompetencie všeobecných lekárov, zmenšiť byrokraciu, celoplošne zaviesť elektronizáciu ambulancii a rovnomerne rozdeliť ambulancie na celom území SR, odstrániť organizačné chyby v systéme. Mala by sa upraviť aj legislatíva, napr. ochrana lekára pri výkone jeho povolania (LSPP a RZP). Vynaložené finančné prostriedky z EU ako aj finančné zdroje zo štátneho rozpočtu budú pod kontrolou MZ.

Na záver hlavná odborníčka MZ SR MUDr.M.Palušková, MBA uviedla, že program vedie k zlepšeniu situácie na Slovensku, k stabilizácii. Zmeny by mali viesť k zabráneniu migrácie odborníkov za hranice, ku skvalitneniu zdravotnej starostlivosti v regiónoch podľa najnovších poznatkov medicíny. Mal by viesť lekárov k vízii vlastnej satisfakcie a ľudskej dôstojnosti.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...