lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vo FN Trenčín hospitalizovali osem pacientov s kliešťovou encefalitídou Považská Bystrica/Trenčín 6. júna (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne hospitalizovali osem pacientov ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 06.06.2023 Zobrazené: 1930509x categoryZaujímavosti

Považská Bystrica/Trenčín 6. júna (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne hospitalizovali osem pacientov s kliešťovou encefalitídou. TASR o tom informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.
"Na našom infekčnom oddelení je od minulého týždňa hospitalizovaných osem pacientov s kliešťovou encefalitídou," informovala Holecová s tým, že pôvod nákazy zisťuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici.
Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie RÚVZ v Považskej Bystrici Evy Jurdíkovej evidujú v čase od 1. júna tri potvrdené prípady kliešťovej encefalitídy. "Vo všetkých prípadoch sú pravdepodobným faktorom prenosu nákazy nepasterizované mliečne výrobky. V súčasnosti prebieha ďalšie epidemiologické vyšetrovanie," uviedla Jurdíková.
Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, postihuje centrálny nervový systém a môže zanechať následky. Prenášačmi vírusu sú kliešte. Nakaziť sa dá aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov od infikovaných zvierat, najmä od kôz a oviec.


Štítky :

Prečo vymeniť kávu za matcha čaj?

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie či jednoducho zvyk. Káva však nepatrí...