lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Vidíte neostro a bolí vás hlava? Možno máte astigmatizmus Astigmatizmus je síce nenápadné ochorenie, no dokáže človeku spôsobiť mnoho problémov.

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 22.01.2018 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Skreslené videnie a zlé vnímanie detailov a kontrastov – to sú hlavné príznaky astigmatizmu, očného ochorenia, o ktorom možno ani neviete, že ním trpíte. Astigmatizmus je síce nenápadné ochorenie, no dokáže človeku spôsobiť mnoho problémov.

Aké sú príznaky astigmatizmu?

Tento zrakový nedostatok charakterizuje najmä rozostreté videnie. Človek trpiaci astigmatizmom má pocit hmly pred očami, akoby videl dvojmo. Oko navyše zle vníma detaily, dokonca pri vysokom stupni tejto zrakovej vady nedokáže rozlíšiť niektoré symboly, napr. číslo 3 a 8, alebo písmenká F a E. Zaujímavé však je, že veľa pacientov ani netuší, že s ich očami niečo nie je v poriadku.

Rozostreté videnie je totiž vrodená chyba. Pacienti si teda už odmalička na takéto videnie zvykajú a príde im prirodzené. Nadobudnúť ho však možno aj v neskoršom veku, a to ako následok zranenia oka, zápalu či operácie. Menej častým, no možným prípadom, ako „dostať“ astigmatizmus, sú alergie, ktoré nútia šúchať si oči a tým si poškodzovať rohovku.

Čím je astigmatizmus spôsobený?

Rozostreté videnie je očná chyba, ktorá sa prejavuje nerovnomerne zakrivenou rohovkou. Kým rohovka normálneho oka je rovnomerne polguľovito zakrivená, rohovka človeka s týmto zrakovým nedostatkom pripomína skôr šišku, a teda je v jednej alebo oboch osiach viac alebo menej zakrivená. Zhoršené videnie spôsobujú lúče svetla, ktoré sa následkom nerovnomerného tvaru rohovky lámu odlišne a nedokážu sa spojiť do jedného bodu.

Ako zistím, že mám astigmatizmus?

Prezradiť ho môžu silné sprievodné javy. Najčastejším je bolesť hlavy, pálenie a rezanie očí, či dokonca únava. Človek má takisto silný pocit preťaženia oka.

Najúčinnejšia liečba astigmatizmu je operácia

Tento problém so zrakom sa často objavuje spolu s ďalekozrakosťou či krátkozrakosťou. Aj keď okuliare alebo šošovky dokážu zrak zlepšiť, nedokážu ho vyliečiť. Preto je jediným účinným riešením týchto očných chýb operácia, ktorá natrvalo odstráni problémy so zrakom.

Takáto operácia je dnes už jednoduchým úkonom, ku ktorému nie je nutná hospitalizácia. Je bezbolestná a k očiam tak jemná a šetrná, že už pár hodín po operácii ste schopný vrátiť sa späť k bežným činnostiam. Ak si nie ste istý, či tento zrakový nedostatok máte, alebo či je operácia pre vás vhodná, objednajte sa na konzultáciu k nášmu lekárovi.

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...