lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


VYHLÁSENIE SLOVENSKEJ LEKÁRNICKEJ KOMORY Vystúpi premiérka aj proti presadzovaniu firemných záujmov v lekárenstve? Slovenská lekárnická komora (SLeK) víta razantný ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Veríme, že rovnako razantný postoj premiérka prejaví aj proti záujmom ďalších veľkých firiem, ktoré majú ambíciu ekonomicky ovládnuť slovenské lekárenstvo a obmedziť postavenie farmaceuta vo verejných lekárňach.


Nemožno priamo povedať, že konkrétne ustanovenia nového zákona o liekoch sú výsledkom priameho lobingu, ale keby to tak bolo, nevyzeralo by to inak. Ustanovenie odborného zástupcu bez správneho konania a zmeny povolenia. Legalizácia obchádzania zákona v podobe kartelizácie verejných lekární. Vernostné systémy priamo v zákone vyňaté z kompetencie farmaceuta a porušujúce princípy cenotvorby definované zákonom o rozsahu. Reálne zníženie vplyvu kategorizačnej komisie na konečnú cenotvorbu. Absencia špecializačného štúdia farmaceutov. To sú najvážnejšie ustanovenia obsiahnuté v predmetnom zákone, ktoré znižujú odbornosť a vyhovujú úzkej skupine obchodných subjektov prevádzkujúcich verejné lekárne. Paradoxne, Európsky súdny dvor už v roku 2009 definoval nezávislosť a odbornosť farmaceuta ako nevyhnutnú podmienku kvalitného a odborného zabezpečenia občanov liekmi.


Predsedníčka vlády po schválení návrhu zákona vo vláde okrem iného uviedla, že cieľom nového zákona je zákaz lobingu pri liekoch, presadzovania vlastných firiem, firemných záujmov či dosadzovania predražených liekov. Nový zákon o liekoch v podobe, v akej bol schválený vo vláde, však tieto ciele nenapĺňa.
Ak vstúpia do platnosti citované ustanovenia zákona, zásadným spôsobom sa zmenia pomery v lekárenstve, ktoré negatívne ovplyvnia prácu a odborný profil lekárnikov.


Povedú k tomu, že vo väčšine lekární bude o všetkých procesoch rozhodovať laik. Percento lekární prevádzkovaných profesionálom – farmaceutom sa bude znižovať. Lekárnikov dajú na úroveň predavačov. Mladí farmaceuti budú študovať a pracovať na Slovensku bez perspektívy samostatného výkonu svojho povolania. Kľúčovou témou v lekárni bude marketingová stimulácia dopytu a hlavným ukazovateľom kvality lekárne bude jej zisk.


Ohrozená bude bezpečnosť pacienta a aj dostupnosť liekov.

Myslelo ministerstvo zdravotníctva pri príprave zákona o liekoch na bežného človeka - pacienta?

Zohľadnilo pri príprave návrhu nevyhnutnosť etických kritérií pri výkone povolania lekárnika?

Pani predsedníčka vlády sa v posledných dňoch v médiách prezentuje ako tvrdá bojovníčka proti farmaceutickým firmám. Veríme, že napriek tomu že zákon o liekoch už prešiel vo vláde, využije svoj vplyv a vystúpi aj proti presadzovaniu firemných záujmov v lekárenstve na Slovensku.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...