lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


V Nemocnici Košice-Šaca zoperovali chrupku kolenného kĺbu novou progresívnou metódou Košice 26. 3. 2014 – V Nemocnici Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, patriacej do skupiny ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Košice 26. 3. 2014 – V Nemocnici Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, patriacej do skupiny zdravotníckych zariadení UNIPHARMA, uskutočnili jednodobú operáciu defektu kĺbovej chrupky, ktorá je prvou svojho druhu na Slovensku.



V nemocnici operovali 24-ročnú pacientku s defektom chrupky v kolennom kĺbe. Išlo o rozsiahly defekt v zaťažovanej časti kĺbu. Pri tejto diagnóze sa odporúča dvojdobá operácia. V prvej fáze sa odoberie chrupka z tela pacienta a po prvej operácii sa kultivuje v laboratórnych podmienkach približne 3 až 4 týždne. Potom pacient musí podstúpiť druhú fázu - druhú operáciu, kde sa implantuje už kultivovaná chrupka. Nevýhodou tejto techniky je práve potreba dvoch operácii v rozsahu 4 až 6 týždňov.

„V tomto prípade sme jednoducho artroskopicky zistili, že pacientka má rozsiahli defekt chrupky a implantovali sme počas jednej operácie do defektu chrupky špeciálnu matricu s označením CA-RES 1S. Ide o bezbunkový implantát, na ktorom po operácii dochádza k implantácii buniek chrupky - regeneračnou schopnosťou pacientovho organizmu. Výhoda operácie, ktorú sme vykonali, spočíva v tom, že pacient absolvuje iba jednu operáciu,“ uviedol Maroš Varga, vedúci lekár Športartrocentra v Nemocnici Košice-Šaca. Plná záťaž je povolená po 3-4 mesiacoch od operácie.

Táto metodika ošetrenia chrupky je určená predovšetkým mladým pacientom, ktorí utrpeli úraz s následným poškodením chrupky. Poškodenie chrupky by malo byť rozsiahle natoľko, že nie je možné využiť iné techniky liečby (teda napríklad defekty chrupky nad 2x2 cm v priemere). Ale môže byť použitá aj u pacientov do 55 rokov, musia mať plne stabilný kĺb a nesmú mať osovú deformitu poškodenej končatiny. „Plánujeme aj ďalšie operácie, nie je však možné predvídať počet výkonov ročne,“ poznamenal M. Varga.

Samotný výkon - ošetrenie defektu chrupky je hradený z verejného zdravotného poistenia, ale matrica dodávaná špecializovaným rakúskym dodávateľom nateraz ešte hradená nie je.


Pacienti použitím tejto novej progresívnej metódy získali ďalšie možnosti.
„Naše špecializované pracovisko disponuje dostatočnou zásobou matríc a ak sa počas artroskopie zistí takéto poškodenie chrupky, pri rešpektovaní indikačných obmedzení máme možnosť počas jednej anestézy vyriešiť problém pacienta,“ dodal Maroš Varga.

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...