lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Trendy v liečbe Alzheimerovej choroby Pri Alzheimerovej chorobe prichádza k úpadku fyzických aj mentálnych funkcií organizmu. Toto ochorenie je náročné ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Pri Alzheimerovej chorobe prichádza k úpadku fyzických aj mentálnych funkcií organizmu. Toto ochorenie je náročné nielen pre pacienta, ale i pre jeho rodinu. MUDr. Izabela Mátéffy, primárka gerontopsychiatrického oddelenia UN Bratislava – Podunajské Biskupice, hovorí o možnostiach súčasnej liečby.



Prečo vzniká a ako sa prejavuje Alzheimerova choroba?

Alzheimerova choroba je chronické neurodegeneratívne ochorenie, pri ktorom dochádza k úbytku neurónov v oblastiach mozgu, ktoré zabezpečujú procesy učenia a pamätania si. Prvé chorobné zmeny môžu prebiehať bez zjavnejších vonkajších príznakov. O Alzheimerovej demencii hovoríme vtedy, keď sú už prítomné klinické príznaky ochorenia – zhoršenie pamäte, narušenie orientačných a intelektových schopností, postupná strata samostatnosti. Ochorenie väčšinou postihuje starších ľudí, vo veku nad 65 rokov. Existuje však aj jeho včasná forma, ktorá sa môže rozvinúť po 45 roku života.


Akú prognózu majú pacienti?

Pri Alzheimerovom ochorení dochádza k úpadku psychických aj telesných funkcií. Pacient nakoniec prestane chodiť, zostane ležať, je inkontinentný a vo finálnych štádiách zomiera na telesné komplikácie. Väčšinou ide o zápal pľúc alebo o infekciu močového aparátu. Súčasná liečba nedokáže stratené funkcie obnoviť. Liekmi však dokážeme chorobný proces spomaliť alebo zastaviť aj na niekoľko rokov. Preto je dôležité pacienta stabilizovať hneď na začiatku.
Príznaky začínajúcej Alzheimerovej choroby laik zrejme ťažko odlíši od známok starnutia. Ako sa dá zistiť, že niečo nie je v poriadku a že by sme mali navštíviť lekára?

Aj pri prirodzenom fyziologickom starnutí sa človeku zhoršuje pamäť a dlhšie mu trvá, kým si niečo zapamätá. Rozdiel je v tom, že človek bez demencie si napokon spomenie a nestráca logické, abstraktné myslenie a úsudok. Pacient, ktorému začína Alzheimerova choroba, môže mať v počiatočnom štádiu tiež poruchu krátkodobej epizodickej pamäte a po čase si tiež môže spomenúť. No postupne sa uňho začne prejavovať zhoršenie logického myslenia, pribudnú poruchy orientácie v priestore a rôzne ďalšie poruchy.


Ako na túto diagnózu reagujú pacienti či ich rodina?

U pacientov niekedy vidíme nereálne očakávanie, že sa veci liečbou zlepšia a vrátia do pôvodného stavu. Taký liek však zatiaľ nikde na svete neexistuje. Liečba sa ale dá dlhodobo dobre nastaviť. Keďže pacient si mnohé podrobnosti nezapamätá, veľmi dôležitou súčasťou liečby je spolupráca s rodinou.


V súvislosti s „Alzheimerom“ sa často spomína agresivita. Patrí k ochoreniu nevyhnutne?

Agresivita patrí do klinického obrazu demencie. Nemusí sa však prejaviť u každého pacienta. Záleží od toho, ako prebieha degenerácia. Pomocou liekov, ktoré máme k dispozícii, dokážeme mnohé poruchy správania zvládnuť. Veľmi pomáha aj láskavý prístup a trpezlivá komunikácia. Pacienti totiž strácajú rozumové schopnosti, ale nestrácajú emocionalitu. Rozumejú podráždenosti a môžu na ňu reagovať takisto podráždene.


Akú konkrétnu liečbu máme k dispozícii na Slovensku?

K dispozícii je niekoľko druhov liekov, ktoré sú založené na inhibícii acetylcholínesterázy. Pacienti sú s touto liečbou stabilizovaní v priemere 1 – 2 roky, môže to však byť aj dlhšie. Zatiaľ ešte neexistuje lepší liek.


Má liečba aj nejaké vedľajšie účinky?

Vedľajším účinkom môže byť napríklad zvracanie, hnačky, tráviace ťažkosti. No ak sa liek podáva po jedle, dá sa vedľajším účinkom dobre vyhnúť. V mnohých prípadoch je možné použiť aj náplasťovú formu lieku, ktorá tieto nežiaduce účinky eliminuje. Náplasť sa lepí striedavo na strany chrbta, látka sa do krvného obehu vstrebe cez kapiláry, a tak sa obíde tráviaci trakt. Náplaste môžu byť riešením aj v neskoršej fáze ochorenia, kedy niektorí pacienti nedokážu dobre prehĺtať.


Sú náplaste rovnako účinné ako perorálne lieky?

Účinok je rovnaký. Pacient môže s náplasťami pohodlne fungovať aj niekoľko rokov. Keď ochorenie prejde do rozvinutejšieho štádia, lekár môže liečbu kombinovať.


Bude v blízkej budúcnosti možné Alzheimerovu chorobu vyliečiť?

Bolo by úžasné, keby sme mali k dispozícii lieky, ktoré by dokázali zabrániť vzniku ochorenia. Bude to však ešte asi nejaký čas trvať. Zatiaľ je potrebné včas zahajovať diagnostiku a liečbu a posilniť prepojenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti.


Lenka Krištofová

redakcia@mediaplanet.com



pre viac informácii si kliknite TU




Štítky :

Prečo vymeniť kávu za matcha čaj?

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie či jednoducho zvyk. Káva však nepatrí...