lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Tlačová konferencia na MZ SR – hrozba premnoženia komárov. Na úvod pani ministerka Dr. Z. Zvolenská privítala prítomných novinárov a predstavila hostí – hlavného ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Na úvod pani ministerka Dr. Z. Zvolenská privítala prítomných novinárov a predstavila hostí – hlavného hygienika Prof.MUDr. I. Rovného, PhD, MPH a entomológa J. Brestovského. Vyzdvihla, že epidemiologická situácia je nezmenená, nehrozí šírenie ochorení.


Hlavný odborník pre verejné zdravotníctvo Prof.MUDr. I. Rovný, PhD, MPH konštatoval neustále monitorovanie a prieskum postihnutých oblasti od Bratislavy po Štúrovo. V niektorých oblastiach sa už začal postrek stromov a kríkov ručne. V okresoch Komárno, Dunajská Streda, Bratislava, Levice, Veľký Krtíš a Nitra sú starostovia poučení o monitorovaní situácie, následnej potrebe postrekov a sú v úzkej spolupráci s pracovníkmi regionálnych inštitúcii Ústavu verejného zdravotníctva, ktorí ich metodicky usmerňujú a pomáhajú im v monitorovaní situácie. V prípade potreby laboratórnych rozborov sú tieto zabezpečené a vykonávané bezplatne, Úrad verejného zdravotníctva vyžaduje však zoznam žiadateľov od starostov. V svojom prejave vyzdvihol úzku spoluprácu p. Brestovského s regionálnymi pracovníkmi Úradu verejného zdravotníctva a ich spoločné úsilie čo najlepšie zvládnuť po povodňovú situáciu.

Aj entomológ p. Brestovanský ubezpečil prítomných, že situáciu majú pod kontrolou, a nebol zatiaľ zaznamenaný výrazne zvýšený výskyt komárov v postihnutých oblastiach. Upozornil, že komáre sa rozmnožujú až v stojatej vode, čiže obdobie premnoženia je ešte pred nami. Momentálne sa vykonáva len pozemný postrek, rozprašovanie lietadlom je spojené s príliš veľkým rizikom pre ostatné organizmy. Postrekové látky sú účinné len na živé komáre, na larvy a kukly nemáme ešte zaregistrované žiadnu biologickú zbraň. V svojom prejave spomenul aj komára Anofeles, ktorý sa síce u nás vyskytuje, ale je neškodný, keďže u nás sa malária nevyskytuje.

Na záver pani ministerka zdôraznila úzku spoluprácu jednotlivých odborníkov, ktorí informujú starostov kedy a ako čo najefektívnejšie vykonávať postreky, pričom postreky si starostovia zabezpečujú sami.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...