lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Testovať na peľovú alergiu sa dá aj v sezóne. Krvnými testami. Kýchanie, slzenie, zapchaté dutiny. Takéto príznaky sa s rozbehom peľovej sezóny objavujú u ľudí stále ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 04.04.2017 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Kýchanie, slzenie, zapchaté dutiny. Takéto príznaky sa s rozbehom peľovej sezóny objavujú u ľudí stále častejšie. Len veľmi málo z nich však vyhľadá alergiológa. Často v domnienke, že musia čakať s testovaním až na skončenie peľovej sezóny. To je ale mýtus.


„Kožné testy na inhalačné alergie (napr. senná nádcha) sa robia nakvapkaním alergénov na predlaktie a ich zaškrabnutím do vrchnej časti kože. Môžu sa robiť počas celého roka, len nie v sezóne pacienta. To znamená, ak sú práve v tom čase silné príznaky alergie či novozistená astma. Ale aj vtedy môžeme odoberať krv a nechať ju otestovať,“ objasňuje MUDr. Veronika Pružincová z bratislavského Pneumo - Alergo Centra.


Predpokladá sa, že alergické ochorenia ovplyvňujú život okolo 40 % ľudí v rozvinutých krajinách. V tomto ročnom období je to u nás hlavne alergia na peľ drevín, tráv a kvetov. A aj keď alergia nemusí ohrozovať život, rozhodne ho znepríjemňuje tým, že mení kvalitu slizníc – nosa, oka, priedušiek, ale i kože. Príznaky, často podobné klasickej nádche, pacienti bez odborného vyšetrenia len potláčajú, samotné ochorenie u nich pretrváva.


Na základe výsledkov krvných testov odborník vyberie správne lieky (tabletky, spreje, kvapky, inhalátory, maste) a stanoví, kedy ich brať (celoročne či sezónne). „Pri inhalačnej alergii chceme ale hlavne zistiť, či je možná alergénová imunoterapia. To je liečba alergénom, ktorý robí pacientovi problémy. Cieľom je, aby nemusel brať lieky a nemal počas sezóny ťažkosti,“ dodáva MUDr. Veronika Pružincová.

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...