lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Svetový deň sklerózy multiplex Bratislava, 27. máj 2014 – Poslednú májovú stredu si pripomíname Svetový deň sklerózy multiplex. Údaje ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 28.05.2014 categoryZaujímavosti

Bratislava, 27. máj 2014 – Poslednú májovú stredu si pripomíname Svetový deň sklerózy multiplex. Údaje o počte pacientov na Slovensku, ktorí trpia týmto ochorením, sa rôznia, keďže u nás chýbal jeden referenčný zdroj takýchto údajov. Zmena nastala od začiatku tohto roka. Medzi národné zdravotné registre v správe Národného centra zdravotníckych informácií pribudol nový register sklerózy multiplex.



V národných zdravotných registroch sa zhromažďujú, spracúvajú a analyzujú údaje o hromadne sa vyskytujúcich alebo spoločensky závažných ochoreniach v populácii SR. Ich činnosť je dôležitá pre nastavenie opatrení nie len v zdravotnej a ekonomickej, ale aj v sociálnej oblasti. Nový register sklerózy multiplex poskytne štandardizované údaje o pacientoch s roztrúsenou sklerózou, ktoré môžu prispieť k lepšej a efektívnejšej zdravotnej starostlivosti o týchto pacientov.



Podľa vyjadrenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre neurológiu, prof. MUDr. Petra Turčániho, PhD., je na Slovensku približne 6 až 7 tisíc pacientov so sklerózou multiplex. Najviac liečených pacientov je vo vekovej skupine 31-40 rokov s počtom 1112 a vo vekovej skupine 41-50 rokov s 995 pacientmi.



Medzinárodná federácia sklerózy multiplex uvádza, že v roku 2013 trpelo týmto ochorením celosvetovo takmer 2,3 milióna ľudí, čo je o 10% viac ako v roku 2008 (2,1 milióna). Podľa štatistík sa výskyt tohto ochorenia stupňuje s väčšou vzdialenosťou od rovníka. Tie časti Ázie, Afriky a Ameriky, ktoré ležia na rovníku majú extrémne nízku mieru ochorenia na sklerózu multiplex. Na druhej strane Kanada a Škótsko vykazujú obzvlášť vysoké čísla. Najčastejšie je toto ochorenie v Severnej Amerike a Európe so 140 a 108 prípadmi na 100 000 obyvateľov. Naopak v Afrike postihuje priemerne len 2,1 ľudí na 100 000 obyvateľov. Výskyt sklerózy multiplex sa líši aj v rámci Európy. Najvyššie čísla vykazuje Švédsko (189/100 000 obyvateľov). Naopak, najnižšia miera je v Albánsku (22/100 000 obyvateľov). Skleróza multiplex je zvyčajne diagnostikovaná u ľudí vo veku medzi 20 a 40 rokom života a postihuje dva- až trikrát viac ženy ako mužov.



Výskyt sklerózy multiplex sleduje vo vybraných krajinách aj Atlas sklerózy multiplex vydaný Svetovou zdravotníckou organizáciou v roku 2007. Najvyšší výskyt uvádza v Maďarsku (176/100 000 obyvateľov), Slovinsku (150), Nemecku (149), USA (135), Kanade (132.5), Českej republike (130). Najviac novovzniknutých ochorení zaznamenáva v Chorvátsku (29/100 000), Islande (10), Maďarsku (9,8), Slovensku (7,8), Spojenom kráľovstve (6), Litve (6).



Skleróza multiplex vzniká dôsledkom poškodenia myelínu - ochranného plášťa, ktorý obklopuje nervové vlákna centrálneho nervového systému. Poškodenie myelínu narúša správy medzi mozgom a ostatnými časťami tela. Zhoršený prenos informácií sa následne prejavuje náhlym rozvojom neurologických príznakov, tzv. atakmi. Aj keď príčina sklerózy multiplex nie je doteraz známa, vedci na celom svete sa snažia poskladať kúsky tejto zložitej skladačky a priniesť viac svetla do problematiky tohto ochorenia.



Medzi najčastejšie príznaky sklerózy multiplex patria únava, bolesť, slabosť, problémy s vizuálnym a zmyslovým vnímaním, zmeny nálad, dysfunkcia močového mechúra, ale aj črevná a sexuálna dysfunkcia. Zatiaľ čo niektoré príznaky sú okamžite zrejmé, iné, ako je únava, zmenené vnímanie, problémy s pamäťou a koncentráciou bývajú často skryté príznaky.



Aj keď je skleróza multiplex nevyliečiteľné ochorenie, existujú spôsoby liečby, ktoré zmierňujú príznaky ochorenia a pomáhajú pacientom začleniť sa do každodenných činností.
Podľa slov profesora Turčániho: „Slovensko je jedna z mála krajín, kde všetky imunomodulačné lieky pre sklerózu multiplex sú dostupné hneď od ich zavedenia do klinickej praxe a sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Znamená to, že naši pacienti majú prístup k najnovším terapeutickým postupom.“

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...