lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Svetový deň Downovho syndrómu Od roku 2006 patrí 21. marec Svetovému dňu Downovho syndrómu. Tento symbolický dátum je odvodený ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Od roku 2006 patrí 21. marec Svetovému dňu Downovho syndrómu. Tento symbolický dátum je odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri uvedenej diagnóze ide o trizómiu 21. chromozómu. V roku 2014 bolo Národnému centru zdravotníckych informácií nahlásených 43 detí, ktoré sa na Slovensku narodili s Downovým syndrómom.
Národné centrum zdravotníckych informácií zbiera a spracúva údaje o deťoch narodených s Downovým syndrómom v rámci Národného registra pacientov s vrodenou vývojovou chybou. V roku 2014 bolo do tohto registra nahlásených 43 živonarodených detí s Downovým syndrómom.



Downov syndróm je vrodený defekt spôsobený poruchou chromozómov. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vo svete každý rok narodí približne 3000 až 5000 detí s touto poruchou chromozómov. Napríklad len v USA je približne 250-tisíc rodín, ktoré majú dieťa s týmto syndrómom. Publikované analýzy poukazujú na súvislosť medzi pravdepodobnosťou výskytu Downovho syndrómu a vyšším vekom matky. Na základe publikovaných štatistických analýz možno odhadovať, že kým u žien mladších ako 25 rokov je pravdepodobnosť narodenia dieťaťa s Downovým syndrómom 1:1 500, u 35-ročných žien je to 1:350, u 40-ročných žien 1:100 a u 45- ročných žien až 1: 20.

Typickými príznakmi Downovho syndrómu je plochý vzhľad tváre, široký koreň nosa, šikmé očné štrbiny, krátky krk, malé uši, široké ruky s krátkymi prstami. V prvých rokoch býva telesná hmotnosť väčšinou podpriemerná, po puberte je typický sklon k obezite.


Podľa WHO, 60-80% detí s Downovým syndrómom má sluchové postihnutie a 40-45% trpí vrodenou srdcovou chybou. Medzi ďalšie zdravotné problémy zaraďujeme narušenú funkciu štítnej žľazy, spomalenie vývoja reči a motoriky, zníženie intelektu, zrakové postihnutia, vrodené anomálie zažívacieho traktu, časté infekcie, ortopedické a kožné problémy.


Podľa zaznamenaných predpokladov odborníkov zo začiatku 20. storočia sa očakávalo, že ľudia s Downovým syndrómom budú žiť menej ako 10 rokov. Dnes sa až okolo 80% dospelých s Downovým syndrómom dožije 50 a viac rokov. Samotné ochorenie sa nedá liečiť, liečia sa pridružené zdravotné problémy.


Svetový deň Downovho syndrómu tohtoročným heslom „My Opportunities, My Choices’ – Enjoying Full and Equal Rights and the Role of Families“ upriamuje pozornosť na rovnosť príležitostí pre ľudí s Downovým syndrómom. Tiež vyzdvihuje úlohu rodín s takto postihnutými členmi, ktoré majú zásadný vplyv pri presadzovaní rovnocenného postavenia týchto ľudí v spoločnosti.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...