lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Štúdia využitia pupočníkovej krvi pre predčasne narodené deti Odborníci z egyptskej Ain Shams University sa podujali na pilotnú štúdiu, ktorej cieľom je podať ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti


Odborníci z egyptskej Ain Shams University sa podujali na pilotnú štúdiu, ktorej cieľom je podať vlastnú pupočníkovú krv predčasne narodeným deťom. Na to, aby boli výsledky čo najpresnejšie, musia však platiť určité kritériá.

Novorodenci musia byť narodení pred 34. týždňom tehotenstva alebo s pôrodnou hmotnosťou pod 1 500 gramov a ich vlastná pupočníková krv im má byť vpichnutá v priebehu prvých 14 dní života. Podľa správy Unicefu z roku 2001 sa v Egypte rodí 12 až 15 % detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou, z nich tretinu tvoria predčasne narodené deti. Štatistiky sú o to hrozivejšie, že novorodenecká úmrtnosť sa vyšplhala na 25 z 1 000 živonarodených detí. Ako najčastejšiu príčinu úmrtia pritom lekári stanovujú práve nedonosenosť.

Aplikácia vlastnej pupočníkovej krvi deťom v núdzi by mala byť bezpečným, rýchlym a lacným riešením. Ako je známe, má unikátne zloženie a obsahuje rôzne kmeňové bunky. Okrem iného aj takzvané mezenchýmové bunky – opravárky, ktoré sú schopné nájsť poškodené miesto v tele a následne ho zregenerovať.



Zdroj: Eurocord

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...