lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Stačí desať sekúnd a zbaví vás mínusových dioptrií aj astigmatizmus. Laserová medicína napreduje rýchlosťou svetla. Slovensko sa stalo prvou krajinou v našom regióne, v ktorej bol v júli 2022 nainštalovaný ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Nedeľa, 26.05.2024 Zobrazené: 709880x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Slovensko sa stalo prvou krajinou v našom regióne, v ktorej bol v júli 2022 nainštalovaný v súčasnosti najmodernejší a najrýchlejší femtosekundový laser, aký je dnes dostupný – VISUMAX 800. Pre pacienta sa čas pod laserom skrátil len na päť až desať sekúnd. Navyše sa vďaka nemu zlepšuje dostupnosť laserových operácií aj pri tých refrakčných chybách, pri ktorých to doposiaľ nebolo na základe výsledkov vstupných vyšetrení odporúčané. Ako sme sa dostali až sem?



Laser sa stal súčasťou očnej chirurgie pred takmer 30 rokmi a ide o oblasť medicíny, ktorá sa vyvíja skutočne rýchlo. Pacientom sa skrátil čas rekonvalescencie aj pobytu na operačnej sále, chirurgov sčasti odbremenil od ostrých nástrojov a doprial im väčší komfort. Spočiatku sa však laser v oftalmológii spájal najmä s ošetrením sietnice u diabetických pacientov. „Dioptrie sa pomocou laseru začali odstraňovať pred viac než štvrťstoročím. Pokrok úzko súvisel s rozvojom počítačovej techniky, a tak boli zákroky do istej miery riadené práve týmito prístrojmi. S laserom sa spočiatku operovali len mínusové dioptrie, žiadne plusové a ani cylindre. So zdokonaľovaním technológií sa ako druhé začali odstraňovať cylindre a ako posledné plusové dioptrie, aj to len v obmedzenom rozsahu,“ približuje históriu laserových zákrokov primár Očnej kliniky NeoVízia , MUDr. Radovan Piovarči.



Dnes sú laserové očné operácie medzi ľuďmi najčastejšie spájané práve s odstránením dioptrických chýb. Kým krátkozrakosťou, odborne myopiou, trpel v 90. rokoch minulého storočia každý piaty človek, dnes je situácia horšia. Dáta naznačujú, že počet ľudí s mínusovými dioptriami rastie. Myopia bola totiž zistená u každého tretieho človeka. Ide o akúsi novodobú epidémiu. Krátkozrakosť je vrodenou, dioptrickou vadou. Riešením tohto obmedzujúceho stavu môže práve laserová operácia. Tá človeku dokáže bezpečne prinavrátiť kvalitný a ostrý zrak, zbaviť ho nepraktických okuliarov aj kontaktných šošoviek, dokonca i astigmatizmu. Podľa renomovaného očného lekára je však dôležité vedieť sa v ponuke zákrokov zorientovať. „V súčasnosti existujú už tri generácie laserových zákrokov, pričom sa na základe využitého postupu delia na povrchové – PRK (LASEK) a hĺbkové – NeoLASIK HD a NeoSMILE PRO, “ pokračuje primár Piovarči. Revolučný bol najmä nástup femtosekundových laserov, vďaka ktorým sú dnešné zákroky skutočne bezbolestné. Každá zo súčasne používaných metód je pre pacienta bezpečná. Rozdiel je len v tom, ako sa laser správa ku tkanivu.



Najmodernejšou metódou je dnes tretia generácia operačného postupu, teda NeoSMILE PRO. Ide o veľmi precíznu, nebolestivú operáciu vykonávanú najmodernejším femtosekundovým laserom VISUMAX 800 , ktorý na základe presných výpočtov priamo vo vnútri rohovky separuje tenkú vrstvu tkaniva, a to bez narušenia jej pevnosti a stability. Uvoľnené tkanivo chirurg z oka potom odstráni. Povrch rohovky zostáva nepoškodený. Vďaka tomu je rekonvalescencia rýchla a doba hojenia veľmi krátka ,“ opisuje zákrok primár Očnej kliniky NeoVízia, ktorá na Slovensku týmto typom lasera operovala ako prvá. Stále je jediným očným pracoviskom v Bratislave a celom západnom Slovensku, ktoré daným laserom disponuje. Stačí desať sekúnd na to, aby si VISUMAX 800 splnil svoju úlohu.





Popis obr.: Primár Očnej kliniky NeoVízia MUDr. Piovarči počas laserovej operácie. Tá je dnes rýchla, bezpečná a bezbolestná.


Rovnako populárna je druhá generácia femtosekundového laseru. Pri zákroku NeoLASIK HD ide o šetrný, presný a bezpečný zákrok. „Využívajú sa pri ňom dva typy laserov, femtosekundový a excimerový. Ten prvý na rohovke vytvorí ochrannú lamelu a excimerový následne odparí dioptrické vrstvy rohovky. Na záver operácie potom chirurg ochrannú lamelu opäť priklopí. Hojenie je veľmi rýchle , zlepšenie zraku väčšina pacientov zaznamená bezprostredne po zákroku,“ pokračuje MUDr. Radovan Piovarči.



Pri LASEK-u, najstaršej generácii, sa využíva pre zmenu excimerový laser. Tam je tkanivo odstránené chirurgicky, laser sa následne aplikuje len na korekciu dioptrickej chyby. Doba hojenia je pri tomto zákroku najdlhšia, trvá približne päť dní a môže ísť o relatívne bolestivý proces.



Najčastejšia


Jedinečné lúče svetla vyžarované nepredstaviteľnou rýchlosťou sa využívajú aj pri najčastejšie sa realizovanej operácii v rozvinutých krajinách vôbec. Konkrétne pri odstránení sivého zákalu . Tomuto ochoreniu sa nevyhne takmer nikto z nás, nastupuje s pribúdajúcim vekom. Zákrok je bezbolestný, bezpečný a rýchly. Dnes sú na výber dva druhy operácie – rukou očného chirurga, alebo operácia sivého zákalu asistovaná femtosekundovým laserom. „Ak sa pacient rozhodne pre druhý typ, laser mu urobí precízny rez na rohovke, následne aj na prednom puzdre šošovky a na záver rozdelí na rovnaké diely aj zakalenú šošovku. Tú potom očný chirurg odstráni a nahradí novou. Očná klinika NeoVízia ako prvá na Slovensku začala pri operácii sivého zákalu využívať femtosekundový laser LenSx. Ten je desaťkrát presnejší než ruka človeka a jeho použitím sa zníži celkové množstvo ultrazvukovej energie na rozrušenie zakalených šošovkových hmôt,“ pokračuje MUDr. Piovarči. Trendom sú trifokálne šošovky. Ideálne sú pre každého, kto pracuje dlhé hodiny na počítači a potrebuje perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj na strednú vzdialenosť. Ak pacient uprednostňuje dokonalé videnie za šera a za tmy, môže sa rozhodnúť pre asférickú šošovku. Na odstránenie astigmatizmu sa používajú tzv. torické vnútroočné šošovky. Vnútroočné šošovky, monofokálne aj multifokálne, by mali byť vybavené tzv. žltým filtrom. Patria k svetovému štandardu a vo vyspelých krajinách sú používané automaticky.



Popis obr.: Laserový lúč sa dnes využíva aj pri odstránení sivého zákalu. Laser je desaťkrát presnejší než ruka človeka.


Oční lekári však využívajú femtosekundový laser aj pri liečbe keratokonusu. Počas operácie laser vytvorí v rohovke akýsi tunel, do ktorého je následne vložený plastový rohovkový prstenec. Ten upraví zakrivenie rohovky. Laser sa uplatnil tiež pri sekundárnom sivom zákale. Pri tomto ambulantnom zákroku špeciálny YAG laser naruší zakalené zadné puzdro šošovky, ktoré sa následne roztrhne a pacient opäť vidí bezchybne.


Každému laserovému zákroku však predchádza dôkladné vyšetrenie najmodernejšími technológiami. Podľa primára Očnej kliniky NeoVízia, ktorého prestížny magazín Forbes zaradil medzi najlepších lekárov Slovenska, je dôležité absolvovať ho celé a spoľahnúť sa na odporúčanie lekára. Ak pacient na základe neho nie je na zákrok vhodný, treba nájsť iné riešenia než laser. Je totiž potrebné uvedomiť si, že v hre je skutočne veľa, náš vlastný pohľad na svet. Očnú kliniku NeoVízia nájdete v Bratislave, Poprade, ambulancie má dostupné v Trnave, Ružomberku a Poprade.



ZDROJ: NeoVízia