lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Slovenkám chýbajú informácie o reprodukčnom zdraví a ich tele. Žijeme v 21. storočí a vďaka médiám a internetu sa ženy stretávajú s obrovským prísunom ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Žijeme v 21. storočí a vďaka médiám a internetu sa ženy stretávajú s obrovským prísunom informácii o reprodukčnom zdraví, fungovaní hormónov, či ochrane pred počatím. Mnohým informáciám chýba však aj odborné vysvetlenie. Lekári sa veľmi často stretávajú v ordináciách s mýtami a nepravdami, týkajúcimi sa hormónov a sexuálneho života.


Na základe tejto skutočnosti sa Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť ( SGSP ) na čele s jej predsedom prof. MUDr.J.Dankom,PhD a s hlavným odborníkom MZ SR pre gynekológiu a pôrodníctvo prof. MUDr.M.Borovským,CSc. rozhodla túto situáciu zmeniť a 4.septembra 2013 v Bratislave otvorila tlačovou konferenciou unikátny svetový projekt „ milujeme a plánujeme „ , určený dievčatám a ženám na Slovensku.


Na úvod vystúpil hlavný odborník pre endokrinológiu prof.MUDr.J.Payer, CSc., ktorý stručne oboznámil prítomných o hormónoch a mechanizme ich fungovania v organizme. “ Hormóny sú súčasťou nášho života, bez nich náš organizmus nemôže fungovať, nakoľko sú to biologicky aktívne látky, ktoré ovplyvňujú činnosť rôznych orgánov tela a prenášajú dôležité informácie vo vnútri tela. Vďačíme im za množstvo fyziologických funkcií, odpoveďou na stres, ale podieľajú sa aj na vzniku patologických reakcií. Nadbytok i nedostatok môže mať fatálne následky pre organizmus. Okrem metabolizmu majú vplyv na fyzický a psychický vývoj. Kontrolujú rast, výkonnosť, biochemickú činnosť tela a sexuálny vývin a jeho fungovanie.“


Po ňom vystúpil hlavný odborník pre gynekológiu prof.MUDr.M.Borovský, CSc., ktorý vysvetlil naliehavosť situácie a potrebu priniesť dievčatám a ženám overené informácie. „ Dievčatá začínajú pohlavne žiť čoraz skôr, často len s útržkovitými poznatkami o fungovaní svojho tela. Presviedčame sa, že výchova k partnerstvu a zodpovednému sexu je nedostatočná. Počet nechcených tehotenstiev na Slovensku vďaka zvýšenému používaniu hormonálnej antikoncepcie v minulosti poklesol, no stále tu máme nechcené deti v detských domovoch, a výraznejšie stále neklesajúci počet interrupcii u dievčat pod 18 rokov. Len vlani podstúpilo umelé prerušenie tehotenstva vyše 400 dievčat.“
Neoprávnené predsudky voči ochranným prostriedkom a hormónom, ktoré majú často aj zrelé ženy a matky k pravidelnému užívaniu hormonálnej antikoncepcie vedú podľa prof. MUDr.M.Borovského CSc. k neistote mladých dievčat a žien aj v riešení tak dôležitého životného rozhodnutia, ako je tehotenstvo. „Navyše hormonálna antikoncepcia okrem kontracepčnej úlohy je zároveň liekom na nepravidelné, bolestivé, alebo nadmerné menštruačné krvácanie, má aj antiandrogénny vplyv, zlepšuje kvalitu pleti a vlasov . Slovensko patrí medzi štáty v Európe s nízkym výskytom užívania hormonálnej antikoncepcie“ dodal.


Cieľom SGPS je rozšíriť osvetu o fungovaní ženského tela medzi dievčatami a ženami, aby sa dozvedeli, čo im môže uškodiť a čo je naopak pre nich najlepšou voľbou. Niekedy pekné plány môžu stroskotať na základe nedostatku správnych informácii opradených mýtami a nepravdami. Veď hormóny sú súčasťou života každej ženy, ochraňujú ju a pomáhajú jej byť zdravou a krásnou, pomáhajú ženám milovať a plánovať.

Na konferencii bola aj MUDr.Lacková – Krivušová z Martina, ktorá sa podelila so svojimi skúsenosťami z pohľadu praktického gynekológa a speváčka Mária Čírová, ktorá ako mladá mamička vyzdvihla pozitíva plánovaného rodičovstva.
Na záver prof.MUDr.J.Danko, CSc. vyzdvihol projekt a jeho obrovský význam pri zlepšení komunikácie medzi pacientkami a gynekológmi, či gynekologičkami.

Prihlásenie sa na www.milujemeaplanujeme.sk uľahčí dievčatám a ženám dohovoriť si stretnutie s odborníkmi, porozprávať sa s nimi, riešiť ich gynekologické problémy a vedie tým k zlepšeniu starostlivosti o ich zdravie.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: