lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Skúsenosť rodiny Ivana Vojteka so Spirulinou Vulcanico pri liečbe onkologického ochorenia Prečítajte si rozhovor s týmto obľúbeným hercom a jeho skúsenosti s liečbou onkologického ochorenia.

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 29.01.2018 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Ivana Vojteka , známeho aj ako Tuli , všetci poznáme ako človeka s úsmevom na tvári a zmyslom pre humor, ktorého môžeme pravidelne stretávať na doskách Slovenského Národného divadla v Bratislave.

V priebehu posledného roka a pol si prežil ťažké obdobie, keďže jeho blízky rodinný príslušník ochorel na rakovinu.

Podstúpil chemoterapiu a po konzultácii s lekármi vyskúšal užívať SpirulinuVulcanico od Dr.Buzgi. Dnes sa obaja tešia, že posledné výsledky testov boli negatívne.

Prečítajte si rozhovor s týmto obľúbeným hercom a jeho skúsenosti s liečbou onkologického ochorenia.

Aká bola Vaša prvá reakcia po tom, ako ste sa dozvedeli, že členovi Vašej rodiny diagnostikovali rakovinu?

V prvom momente som tomu nechcel veriť. Našťastie mu toto ochorenie odhalili včas, úplne v tom prvom štádiu. Veril som, že všetko dobre dopadne. Stále hovorím, že viera je úžasná vec. Poviem vám jedno: „Ak pán Boh nechce, tak vás ani ten najhorší doktor nezabije.“Zveril sa do rúk odborníkov na Onkologickom ústave sv. Alžbety, ktorí urobili všetko pre to, aby ho vyliečili. Chcel by som sa preto poďakovať lekárom za ich excelentný prístup, profesionalitu a starostlivosť.

Predpokladám, že aj Váš zmysel pre humor a pozitívne myslenie prispeli k tomu, aby ste pomohli Vášmu blízkemu bojovať proti tomuto ťažkému ochoreniu. Mám pravdu?

Myslím, že áno. Pozitívne myslieť je veľmi dôležité. Snažil som sa nedať najavo, že ma to trápi. A možno aj to trošku pomohlo. Postavil som sa k tomu tak, že je to normálna chrípka, ktorá sa prelieči. Môj blízky mi často hovoril: „Ale veď som chorý.“ A ja na to: „Ale ty nie si chorý.“ Úsmev, radosť a pozitívne myslenie sú najväčšie dary a málokto ich využíva.

Čiže zastávate názor, že psychika človeka zohráva dôležitú úlohu v procese liečby?

Určite áno. Choroba nie je boj, ale je to výzva. Je to výzva, lebo nič nie je náhoda na tomto svete. Príkladom by mohla byť moja svokra, ktorej pred 33 rokmi lekári povedali, že sa dožije najviac dva mesiace po tom, čo jej diagnostikovali zhubný nádor. A potom, v priebehu vari 30 rokov ich mala šesť. No a pred rokom sme ju žiaľ pochovali. Je to neskutočné. Posledných päť rokov sme sa o ňu s manželkou starali. Bolo to síce náročné obdobie, ale dôstojne dožila svoju neľahkú životnú púť.

Vraveli ste, že sa Váš blízky rozhodol podstúpiť klasickú liečbu. Ako prebiehala?

Podstúpil deväť chemoterapií. Poviem vám, že tri, štyri dni po chemoterapii neboli sranda, ale prežili sme to. Keďže chemoterapia neničí len zmutované bunky, ale aj zdravé, rozhádže to celý organizmus. Oslabí to imunitu, ktorá je základom nášho zdravia, a preto sa v takej situácii človek utieka k matičke prírode. My sme zabudli, že nám príroda pomáha. Naše staré matere len po lúkach chodili a bylinky zbierali. A dnes? Hor sa do lekárne! Veď aj to treba. Ale príroda nám naozaj ponúka nespočetné množstvo zázrakov. A jedným z nich je aj spirulina.

Na slovenskom trhu máme na výber množstvo variant spirulín, za rôzne ceny. Prečo ste sa rozhodli práve pre SpirulinuVulcanico od Dr.Buzgi?

Táto spirulina ma veľmi zaujala, najmä keď som si o nej na internete čítal, že obsahuje až 50 krát viac železa ako špenát a približne 2 krát viac ako celozrné cereálie. A, samozrejme, kadečoho iného. Internet je na jednej strane dobrý prostriedok na to, aby sa človek dostal k informáciám, no na druhej strane je preplnený kadejakým smetím. Začal som si teda zisťovať viac informácií a overovať si ich z viacerých zdrojov, až som sa rozhodol pre túto alternatívu. Netvrdím, že to, čo je najdrahšie, je najlepšie, ale Boh nás uchovaj od lacných náhrad. To tie peniaze môžete rovno do kanála hodiť. A verte, že plné lekárne sú toho. Dostať to za 5,60 eur. Pravá spirulina nie je veru lacná záležitosť, ale myslím si, že náhrobný kameň je oveľa drahší.

Máte teda osobné skúsenosti s touto spirulinou?

Áno. Užívam ju preventívne už vyše roka, každé ráno. Citeľne a evidentne viem, že mi dodáva silu, a preto sa necítim byť unavený. Je naozaj skvelá. Bola to tak trochu sizyfovská práca presvedčiť na to aj môjho blízkeho. Ale stálo to za to. Aj lekári na onkológii sa vyjadrili, že spirulina by mu mohla pomôcť, ale že to musí byť poctivá spirulina.

Čiže ste to konzultovali aj s lekármi?

Jednoznačne. Nedá sa konať len tak, že jedna pani povedala – toto si daj. Takýto postup môže viac ublížiť ako pomôcť.

Ako dlho užíval Váš blízky SpirulinuVulcanico?

Zhruba posledné 3-4 mesiace po sebe. Ale rozhodol sa, že ju bude naďalej objednávať ako prevenciu. Len nech sa o nej nedozvedia nesprávni ľudia, pretože by ju mohli ešte zakázať (smiech).

Ako je na tom dnes?

Bol na vyšetrení CT a mal negatívne výsledky. To bola taká správa, že som sa rozplakal. Poviem vám, že niet šťastnejšej muziky, ako keď vám lekár povie, že CT a nález sú negatívne. Je to fantastický pocit. Za to ďakujem v prvom rade lekárom, ktorí boli skvelí. Ďakujem však aj spiruline a ďakujem viere.

Odporučili by ste onkologickým pacientom alternatívnu liečbu, prípadne priamo túto spirulinu?

Po konzultácii s lekármi každopádne áno. Netvrdím, že spirulina vyliečila môjho blízkeho z rakoviny. Bolo to také symbiózne. Absolvoval predovšetkým chemoterapiu. Ja hovorím, že je potrebné veriť v prvom rade lekárom, pretože chcú to najlepšie. No ak by mu spirulina pomohla len 10 % k tomu, že by sa vyliečil, sám by som ju išiel zbierať na Kostariku.

Pôsobíte ako človek, ktorému nechýba životná energia. Čo je podľa Vás dôležité pre udržanie dobrého zdravia?

Myslím si, že by sme nemali podceňovať preventívne prehliadky. Mám pocit, že sa nepočúvame. Dávno dopredu telo vysiela signály, že niečo nie je v poriadku. Prirovnávam to k tomu, že aj v aute vám začne svietiť kontrolka, keď máte málo benzínu, aby vás upozornila, že musíte dotankovať. S ľudským telom je to takisto. Upozorní vás, že čosi nie je v poriadku. No vtedy je už dosť neskoro. Sú tu, samozrejme, aj hypochondri, ktorí večne chodia k lekárovi a pritom im nič nie je. Viete, čo má hypochonder napísané na epitafe… „Nehovoril som vám?“ (smiech).

Dôležitá je tiež životospráva. Ja hovorím, že dôležité je robiť všetko s mierou. Netvrdím, že sa treba navždy zriecť bavorského kolena, klobásky, či vyprážaného rezňa, len treba poznať mieru. Keď si človek dá striedmo z každého, tak mu to neuškodí. To je môj životný štýl. Ja netvrdím, že mám nadváhu. Ja mám podvýšku. Váha je v poriadku, výška trochu nesedí. (smiech).

Dôležité je sa aj trošku hýbať. Šport mi veľmi pomáha. Do Slovenského národného divadla chodím každý deň na bicykli. Z Malinova, kde bývam, je to asi 20 km. To jest denne 40 km. Takže tú kondičku sa snažím trošku si udržať. Mám totiž dvojročnú vnučku a nechcem, aby som bol taký zafučaný dedo. Miška je náš najväčší poklad.

Čo plánujete na najbližšie obdobie?

Ak mám byť úprimný, príliš veľké plány nesnujem. Nie som fatalista, isté veci sú mi dovolené ovplyvňovať, a to, čo bolo, sa už späť nevráti. Azda sa z napáchaných chýb dá poučiť. A nad tým, čo bude, sa netreba príliš zamýšľať. Čo má prísť, aj tak príde. Mali by sme žiť naplno to, čo je práve teraz. A troštičku si želať toho zdravia. Krásneho žitia vám. Váš Tuli.

Viac o Spiruline VULCANICO sa môžete dočítať tu:

http://drbuzgi.com/index.php?id_product=11&controller=product

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=KGE5F75_TDk

Rozhovor je uverejnený so súhlasom jej autorky Lucie Bartkovej.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.