lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Skríning rakoviny krčka maternice Liga proti rakovine sa počas svojej 30 ročnej existencie dlhé roky zasadzovala o vznik skríningov ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 26.11.2019 Zobrazené: 1265552x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Liga proti rakovine sa počas svojej 30 ročnej existencie dlhé roky zasadzovala o vznik skríningov na Slovensku. Jednou z jej hlavných úloh je prevencia. Ministerstvo zdravotníctva SR v rámci aktuálne prebiehajúceho Roku prevencie začína tretiu etapu štátom riadeného skríningového programu – zameranú na včasné odhalenie rakoviny krčka maternice. Cieľovou skupinou sú ženy vo veku 23 – 64 rokov.

Zdravotné poisťovne pozvú ženy na preventívnu gynekologickú prehliadku, v rámci ktorej sa skríning rakoviny krčka maternice zrealizuje. Ide o veľmi dôležitú vec, každá z oslovených by mala využiť túto možnosť. Onkologické ochorenie treba podchytiť čo najskôr, len tak môžeme zvýšiť úspešnosť liečby a šancu na uzdravenie,“ povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská .

Ide o jednoduché a rýchle vyšetrenie, následne ster z krčka maternice gynekológ odošle do cytologického laboratória na analýzu. Prvé dva odbery sa uskutočnia raz ročne. „V prípade negativity týchto dvoch cytologických výsledkov skríning pokračuje v intervale každé 3 roky až do veku 64 rokov. Ak budú posledné tri nálezy v tomto veku negatívne, skríning sa ukončí,“ hovorí MUDr. Oliver Sadovský, CSc., z Národného onkologického ústavu v Bratislave .

Rakovina krčka maternice predstavuje významný problém verejného zdravotníctva aj v rozvinutých krajinách. Podľa WHO bola v Európe ročne diagnostikovaná u viac ako 60-tisíc žien a predstavovala 28-tisíc úmrtí. Najvýznamnejšou príčinou rakoviny krčka maternice je pretrvávajúca infekcia ľudským papilomavírusom (HPV). Približne 50% prípadov rakoviny krčka maternice je diagnostikovaných v druhom až štvrtom štádiu. Na druhej strane ide o preventabilné ochorenie, ktoré sa vyvíja roky,“ uviedol MUDr. Sadovský .

Na Slovensku zomiera na rakovinu krčka maternice 200 žien ročne, pričom za rovnaké obdobie sa u nás vyskytne až 600 nových prípadov tohto ochorenia. Cieľom MZ SR je prostredníctvom národného pozývacieho skríningu úmrtnosť znížiť. Krajiny s úspešnými skríningovými programami - ako napr. Fínsko alebo Austrália - dosiahli redukciu mortality až o 80 %.

Info okienko

Čo je rakovina krčka maternice

Rakovina krčka maternice môže vzniknúť u každej ženy, ktorá žije pohlavným životom. Riziko vzniku tejto rakoviny je niekoľkokrát vyššie u žien, ktoré majú mnoho sexuálnych partnerov. Sexuálnym stykom sa prenášajú niektoré vírusy, ktoré dokázateľne zapríčiňujú vznik rakoviny krčka maternice. Muži, ktorí majú mnoho sexuálnych partneriek sú značným rizikovým faktorom pre každú ženu. Fajčenie je taktiež jedným z dokázateľných rizikových faktorov takéhoto typu rakoviny. Najlepšia ochrana je včasné zistenie.

Dôležité kontakty

www.lpr.sk , www.noi.sk , www.health.gov.sk

Gynekológov v okolí bydliska a ich kontakty možno zistiť u svojej zdravotnej poisťovne alebo ich nájsť na: www.e-vuc.sk.

Ak potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií, ktoré sa vyskytli vo vašom živote v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, bezplatná Onkoporadňa slúži práve na váš najbližší kontakt s odborníkmi na rôzne témy.

V čase hodín Onkoporadne sa môžete na bezplatnej linke 0800 11 88 11 obrátiť na skúsených doktorov, psychológov, výživových asistentov a sociálno-právne poradkyne, ktorí vám radi zodpovedajú vaše otázky. Rozpis služieb na aktuálny týždeň nájdete vždy na www.lpr.sk

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...