lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Rezort zdravotníctva predstavil úspešne zrealizované projekty podporené z eurofondov Bratislava 4. novembra 2010 – Konferencia venovaná úspešne zrealizovaným projektom podporeným z Operačného programu Zdravotníctvo ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Bratislava 4. novembra 2010 – Konferencia venovaná úspešne zrealizovaným projektom podporeným z Operačného programu Zdravotníctvo (OPZ) sa uskutočnila dnes v Banskej Bystrici. Zameraná bola na prezentáciu regionálneho prínosu projektov v oblasti skvalitnenia diagnostiky a liečby kardiovaskulárnych ochorení.


Podujatie bolo určené zástupcom zdravotníckych zariadení, orgánov štátnej správy, regionálnych a miestnych samospráv, mimovládnych organizácií, profesijných komôr a združení a odbornej i laickej verejnosti. Nad konferenciou prevzal záštitu minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik.



Hlavný program tvorili prezentácie troch úspešne zrealizovaných projektov. Účastníci dozvedeli základné informácie o projektoch, o výsledkoch , o prínose pre regióny.



O účinkoch projektu s názvom „Komplexná modernizácia SÚSCCH ,a. s. za účelom zvyšovania úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti“ informovala námestníčka generálneho riaditeľa pre liečebný a diagnostický úsek Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, a.s. Gabriela Kaliská.



Stručne zhodnotila účinok projektu: „Po realizácii projektu stúpli všetky výkony v ústave. Najvýznamnejší vzostup sa zaznamenal v tých činnostiach, kde boli nasmerované prostriedky z projektu. Počet hospitalizácií v ústave stúpol o 57%. Počet operácií srdca o 73%, koronarografie o 27%, katétrové ablácie arytmií o 36%, cievne sonografie o 251,2%. Začali sme praktizovať intervenčné výkony na periférnych cievach, ktoré sa pred realizáciou projektu nemohli vykonávať. Zvýšila sa radiačná ochrana pacientov aj personálu.“



O regionálnom prínose projektu s názvom "Nákup angiografického prístroja pre komplexné kardiologické aplikácie" hovoril riaditeľ a vedúci lekár KARDIOCENTRA NITRA ,s.r.o. Marián Hranai.



Okrem iného zdôraznil: „Projekt hradený z eurofondov bol pre kardiocentrum historicky ojedinelou šancou na vybudovanie pracoviska, ktoré po technickej stránke zodpovedá najmodernejším požiadavkám súčasnej medicíny. Kardiocentrum rozšírilo spektrum diagnostických a liečebných možností a zapojilo sa do vedeckého výskumu spolu s ostatnými špičkovými pracoviskami vo svete.“



O úspešnosti projektu KARDIOCENTRA NITRA, s.r.o. hovoria aj dosiahnuté výsledky. Rok pred realizáciou projektu sa vykonalo 12 extra koronárnych výkonov, po inštalovaní nového prístroja ich bolo 60, nárast bol v tomto prípade 500 %-ný.



Na RTG pracovisku pred realizovaním projektu za rok evidovali 2085 vybavených pacientov a za 12 mesiacov po skončení projektu to už bolo 3 032, čo predstavuje nárast o 45,4%.



Za 12 mesiacov pred realizáciou projektu lekári kardiocentra poskytli 476 pacientom neodkladnú zdravotnú starostlivosť (život ohrozujúce stavy) a za rovnaké obdobie po realizácii projektu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť 653 pacientom, prírastok tak predstavuje 37,2%.





Na záver prezentoval údaje o projekte s názvom "Modernizácia zdravotníckej infraštruktúry pre zabezpečenie komplexných zdravotníckych služieb VÚSCH, a.s.“ generálny riaditeľ Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, a.s. František Sabol: „Projekt sa týkal nákupu špičkovej zdravotníckej diagnosticko-operačnej techniky, ktorou sa vybavila Kardiologická klinika. Prínos projektu vidíme v zlepšení dostupnosti akútnej, aj plánovanej liečby srdcovo-cievnych ochorení vo východoslovenskom regióne. Zvýšili sa počty intervenčných výkonov, a tým sa skrátili čakacie listy na jednotlivé vyšetrenia ako aj zákroky.“



Po ukončení projektu VÚSCH, a.s. výrazne stúpol počet implantácii trvalého kardiostimulátora (TSK) . Kým pred realizáciou projektu od 01. 01. 2009 do 30. 06. 2009 sa zaznamenalo 164 implantácií TKS za rovnaké obdobie po realizácii projektu v roku 2010 ich bolo 229. Nárast v tomto prípade predstavoval
takmer 72%.



V prvom polroku roku 2009 pred realizáciou projektu sa vykonalo 149 katétrových ablácií a za rovnaké obdobie 2010 ich bolo 242. (Katétrová ablácia je invazívna liečebná metóda používaná na liečbu niektorých porúch srdcového rytmu). Rast výkonov bol 61,57 %.



Kým pred realizáciou projektu od 01. 01. 2009 do 30. 06. 2009 sa zaznamenalo 493 výkonov PCI (Perkutánna koronárna intervencia - postup používaný na liečbu zúžených vencovitých tepien na srdci), za rovnaké obdobie po realizácii projektu v roku 2010 ich bolo 667, čo tvoril rast o takmer 74%.



Slovensko je spomedzi nových členských štátov Európskej únie prvou krajinou, ktorej Európska komisia schválila samostatný operačný program pre sektor Zdravotníctva. OPZ úrovňou zazmluvnenia a čerpania finančných prostriedkov patrí medzi najúspešnejšie operačné programy v programovom období 2007 – 2013. V rámci OPZ bolo k 31. októbru 2010 zazmluvnených 44 projektov s finančným objemom takmer 278 miliónov eur , čo predstavuje už 94,45% finančných prostriedkov OPZ. K rovnakému dátumu bolo vyčerpaných viac ako 50 miliónov eur- čo tvorí 17,2% disponibilnej alokácie OPZ.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...