lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Rezidentský program - Lekárska konferencia – Žilina 16. – 17.5. 2014 Tlačová beseda: účastníci – MUDr. Palušková, MUDr. Marko, MUD. Jurgová, MUDr.- Lipčák, Doc. MUDr. Býma/ ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Tlačová beseda: účastníci – MUDr. Palušková, MUDr. Marko, MUD. Jurgová, MUDr.- Lipčák, Doc. MUDr. Býma/ Praha/


Palušková: Cieľom Rezidentského programu je znížiť vekový priemer všeobecných lekárov a pediatrov, výrazne zlepšiť vzdelanosť v odbore všeobecné lekárstvo pre dospelých a všeobecné lekárstvo pre deti a dorast, zvýšiť predovšetkým kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti v primárnom kontakte.
Marko – 20 rokov nám chýbajú VLD a VLDD – po 3 ročnej, príprave bude záverečná skúška.

Palušková – v konferenčnej sále je veková kategória 40 a vyššie, niet mladý dorast

Postavenie všeobecného lekára v spoločnosti.


Je to lekár prvého kontaktu, so všetkým pozitívnym aj negatívnym.

VLD nemá štatút verejného činiteľa/ snaha u úpravu tohto statusu/.


Marko – „Cieľ je propagácia VLD, zatraktívnenie tohto povolania, zvýšenie kompetencií, zvýšenie záujmu mladých lekárov o toto povolanie“. Kongres sa koná keď VLD oslavujú svoj sviatok Svetový deň všeobecného lekárstva. WONCA zastrešuje 163 krajín všetkých kontinentov, , prezident WONCA poslal pozdravný list, 500 000 lekárov/ členov/ za rok ošetrilo 2 miliardy ľudí za rok, každé 3 roky je Sv. konferencia.


- SR má záujem usporiadať WONCA Europe v roku 2017


Prvý výber v Košiciach - MUDr. János Ičo z UPJŠ KE sa uskutočnilo Vyber. Program, za KE aj MUDr. Ganajová, za PO MUDr. Marko a kraj lekár MUDr. Lipčák



Prihlásilo sa 86 z 200 absolventov a splnilo podmienky prijatia do tohto rezidentského programu, cieľ je priniesť mladých nezaťažených ľudí do tohto systém, prinesú novú kvalitu, ovládajú jazyky, sú komunikatívny, majú skúsenosti zo zahraničia, mladí rozmýšľajú moderne, avantgardne a efektívne.

Predpokladáme, že prinesú nový vietor do všeobecného lekárstva

Povinnú 6 M stáž absolvujú všetci v ambulancii VLD.


Rezidentský program –týka sa to:
- Ako 1 uznali nás ako odbor 2. Zmena min. štandardu na 3 roky

- VLD musí byt vzdelávaný na ambulancii VLD a VLDD

- Zostala interná. medicína/3M na Centr. príjme/

- VLD si prejde aj imunologickej ambulancii prax/ nové/

- prvý krok – atraktívny program

- druhy krok rezidentský program

- Program Rodinný lekár u nás nie je/toto cestou nejdeme/

- Sme jedinou krajinou čo dostala peniaze na to z EU fondov – na 1.kolo do 31.12.2015, na 3 univerzitách /KE, BA ,Martin/ je to 9 mil. EUR


Štát si rezidentov zaviaže aby 5 rokov odpracovali doma.

MUDr. Lipčák – krajský lekár ,Košický samosprávny kraj- veková štruktúra lekárov je taká, že sa dá očakávať postupný výpadok z poskytovania zdravotnej starostlivosti 75% starších ako 51 rokov, vo VLD aj VLDD vítame rezidentský program. A dúfa že to pomôže nahradiť tieto výpadky. Konečne budeme mať v rukách nástroj čo vyrieši tento problém.


Hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo pripomenula, že na doplnenie počtu všeobecných lekárov je určený Rezidentský program. Máme nato financie zabezpečené a v prípade, že bude väčší záujem nie je problém zabezpečiť nové financie, dodala Palušková.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...