lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Pupočníková krv by mohla pomôcť v liečbe ekzému a artritídy Niektorých pacientov, ktorí podstúpili transplantáciu krvotvorných buniek od darcu, postihuje ochorenie známe ako Graft versus ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Niektorých pacientov, ktorí podstúpili transplantáciu krvotvorných buniek od darcu, postihuje ochorenie známe ako Graft versus Host Disease (GvHD) – reakcia štepu proti hostiteľovi. Je to vedľajší účinok transplantácie, pri ktorom nový imunitný systém pacienta napáda jeho telo, čo často vedie aj k niektorým kožným reakciám.


Pri hľadaní liečby tohoto ochorenia, vedci náhodne objavili aj možnú liečbu ekzému a reumatoidnej artritídy.


Potlačenie imunitnej reakcie (imunosupresia)


Už nejaký čas je známe, že látky obsiahnuté v pupočníkovej krvi majú protizápalové a imunosupresívne vlastnosti, hoci nebolo známe čo sú to za látky. Vedci zistili, že určité bielkoviny nájdené v pupočníkovej krvi môžu mať takéto vlastnosti.


Tieto proteíny blokujú aktivitu buniek imunitného systému, ktoré sa nazývajú NK bunky (Natural killer cells), a týmto spôsobom môžu predchádzať vzájomnému odmietnutiu tela matky a plodu. Vedci tiež zistili, že tieto bielkoviny môžu byť využité na blokovanie NK buniek aj v ostatných častiach tela.
Vedci predpokladajú, že tento objav môže viesť k vytvoreniu prevratného krému, ktorý bude obsahovať bielkoviny z pupočníkovej krvi ako účinnej látky, ktorá by mohla zmierniť symptómy ekzému a reumatoidnej artritídy, ako aj GvHD.


Zásadný prielom

Doktorka Aurore Saudemont, skúsená výskumníčka z Anthony Nolan – spolku pre rakovinu krvi, vyhlásila: „V súčasnej dobe je ťažké terapeuticky riadiť stavy ako sú napríklad ekzém a reumatoidná artritída, takže tento náhodný objav by mohol potenciálne ponúknuť zásadný prielom. Rovnako ako sú nápomocné tieto poznatky v liečbe pacientov s rakovinou krvi, ktorí trpia následkami GvHD, by mohli pomôcť aj v rozvinutí terapie odstraňujúcej príznaky ekzému, reumatoidnej artritídy a dokonca aj alopecia areata (pozn. ložiskové vypadávanie vlasov), bez spôsobenia významných vedľajších účinkov. Môže to zmeniť životy pacientov, keďže symptómy, ako sú zápal, svrbenie a začervenanie môžu spôsobovať vážne problémy.“


Táto štúdia je publikovaná v European Journal of Immunology – európskom imunologickom vedeckom časopise.

Na vyvinutie krému je potrebný ďalší výskum a zapojenie farmaceutických spoločností, ale vedci dúfajú, že by mohol byť testovaný na prvých pacientoch už do 5 rokov.


Zdroj:http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/eczema/news/20150701/cord-blood-to-treat-eczema-arthritis

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...