lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Príbeh Nelly Vadovičovej: unikátna liečba detskej mozgovej obrny kmeňovými bunkami z vlastnej pupočníkovej krvi Bratislava, 18. apríla 2013 – Detská mozgová obrna je jedna z najčastejšie sa vyskytujúcich diagnóz ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Bratislava, 18. apríla 2013 – Detská mozgová obrna je jedna z najčastejšie sa vyskytujúcich diagnóz nervového systému u detí. Súčasná medicína nedokáže liečiť jej prvotnú príčinu, iba zmierniť vzniknuté následky. Nádej na liečbu predstavuje vlastná pupočníková krv, ktorá by mohla pomôcť aj 5-ročnej Nelly Vadovičovej. Ide o prvé slovenské dieťa, ktorému rodinná banka Cord Blood Center umožní podstúpiť liečbu kmeňovými bunkami z jeho vlastnej pupočníkovej krvi v rámci klinickej štúdie na Duke University Hospital v USA.



„Detská mozgová obrna vzniká následkom poškodenia mozgu v období pred pôrodom, počas pôrodu alebo krátko po pôrode. Najčastejšou príčinou býva nedostatok kyslíka – ide o tzv. hypoxicko-ischemické poškodenie mozgu. Následná porucha zasiahnutej oblasti mozgu sa väčšinou prejaví v motorickej, čiže hybnej oblasti ako ochrnutie, ďalším dôsledkom môžu byť zmeny v psychomotorickom vývoji. Môžu sa pridružiť aj iné príznaky ako napríklad epileptické záchvaty“ vysvetľuje RNDr. Miroslav Kubeš, CSc., zástupca Cord Blood Center.



Klinická štúdia v USA

Svetoví odborníci vo všeobecnosti vkladajú veľkú nádej do bunkovej terapie, založenej na obnove poškodených tkanív. Touto schopnosťou disponujú kmeňové bunky, nazývané tiež „bunky-opravárky“, nachádzajúce sa v pupočníkovej krvi. Klinické štúdie s využitím kmeňových buniek z pupočníkovej krvi v oblasti regeneratívnej medicíny sa v súčasnosti vykonávajú prevažne mimo Európy. Práve z toho dôvodu rodinná banka Cord Blood Center nadviazala spoluprácu s Duke University Hospital v USA, kde sú v klinickom skúšaní kmeňových buniek z pupočníkovej krvi na svete zrejme najďalej. Nelly Vadovičová sa tu podrobí unikátnej liečbe pod dohľadom priekopníčky v liečbe vlastnou pupočníkovou krvou a svetoznámej odborníčky Dr. Joanne Kurtzbergovej. „Skutočnosť, že také prestížne transplantačné pracovisko ako je Duke University Hospital, akceptovalo jednotku pupočníkovej krvi z našej rodinnej banky, je pre nás potvrdením kvality našich transplantátov a našej práce,“ dopĺňa Miroslav Kubeš.




Kmeňové bunky z vlastnej pupočníkovej krvi budú Nelly podané vnútrožilovo, podobne ako transfúzia krvi. Bunky by si mali poškodené miesta v mozgu nájsť a zregenerovať poškodené tkanivo.



Využitie kmeňových buniek z pupočníkovej krvi, uchovanej pre potreby dieťaťa, sa dnes skúma aj v mnohých ďalších klinických štúdiách – okrem detskej mozgovej obrny napríklad aj pri získanej hluchote detí, diabete I. typu, reumatoidnej artritíde, autizme a ďalších diagnózach.


Liečba Nelly je súčasťou projektu Pomocná ruka, v rámci ktorého rodinná banka Cord Blood Center aktívne vyhľadáva pacientov a transplantačné centrá, organizuje prístup k liečbe a finančne ju zabezpečuje. „Ide nám o to, aby pupočníková krv nebola len uchovávaná, ale aj využitá na liečbu. Naša vízia je umožniť čo najširšie využitie kmeňových buniek z pupočníkovej krvi na liečbu pacientov v súlade s trendmi vo svetovej medicíne,“ dopĺňa Miroslav Kubeš.
„Pre nás bola diagnóza detská mozgová obrna veľkým šokom. Chorobu si ale človek nevyberá, a preto sme radi, že sa nám naskytla možnosť takejto jedinečnej liečby pre našu dcérku,“ hovorí Nellyina mama, Marianna Vadovičová, ktorej slová dopĺňa jej manžel: „Je to pre nás všetkých veľká nádej na uzdravenie a veríme, že aj vďaka kmeňovým bunkám bude naša Nelly držať krok so svojimi zdravými rovesníkmi. Ona veľmi chce a aj to nás posúva vpred.“





O rodinnej banke pupočníkovej krvi Cord Blood Center





Rodinná banka Cord Blood Center je súčasťou druhej najväčšej európskej banky pupočníkovej krvi Cord Blood Center Group, v ktorej uchovali pupočníkovú krv rodičia viac než 120 000 detí. Odborníci skupiny CBC spolupracovali pri liečebnom využití 37 jednotiek pupočníkovej krvi, ktoré boli použité na liečbu samotného dieťaťa, súrodenca alebo nepríbuzného pacienta. Kvalitu transplantátov pupočníkovej krvi spracovaných v laboratóriách CBC potvrdili transplantačné centrá po celom svete, napr. v USA, Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku, Holandsku, Austrálii, Brazílii, Izraeli atď.





Informácie pre médiá:


Ivana Gereková Daniela Gilányi


Brand Manager Neopublic Porter Novelli


+421 917 739 663 +421 911 705 152


gerekova@cordbloodcenter.sk dada@neo.sk

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...