lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Prečo vymeniť kávu za matcha čaj? Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Nedeľa, 17.03.2024 Zobrazené: 1704141x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie či jednoducho zvyk. Káva však nepatrí zrovna medzi tie najzdravšie nápoje, hlavne pokiaľ to s kávou preháňate. Preto, ak hľadáte alternatívu, skvelým riešením je matcha čaj.


Matcha znamená v preklade ,,mletý čaj“. Získava sa spracovaním listov čajovej odrody tencha. Ide o 100 % prírodný produkt, bez pridania vedľajších látok . Káva je síce chuťovo nezameniteľná, no má isté nevýhody. Dokonca, je známe, že môže spôsobiť nevoľnosť a bolesť hlavy. Pravidelné pitie má teda aj svoje nevýhody, hlavne pokiaľ to s kávou preháňate.


Nezabúdajte : Pri výbere matcha čaju sa zamerajte predovšetkým na jeho farbu. Keďže ide o čisto organický produkt, čím sýtejšiu zelenú farbu má, tým bude kvalitnejší.


Väčšie množstvo energie


Medzi hlavné dôvody, prečo vymeniť kávu za matcha tea je dodanie energie. Áno, mnohí ľudia síce pijú kávu z toho dôvodu, že chcú mať viac energie, no v tomto prípade ide skôr len o placebo. Káva dokáže človeku rýchlo dodať energiu, jej efekt však pomerne rýchlo odoznie. Matcha čaj však obsahuje látky, ako napríklad aminokyselinu L-theanín, ktorá je zodpovedná za dodanie energie do organizmu . Čo sa týka kávy, tá obsahuje kofeín, ktorý dokáže dodať energiu, avšak len na výrazne kratšiu dobu, približne 1 – 3 hodiny. Matcha čaj vás povzbudí na približne 3 – 6 hodínm keďže sa čajový kofeín uvoľnuje oproti káve postupne.






Žiadne škvrny na zuboch


Pokiaľ ste už niekedy pili kávu, pravdepodobne si veľmi dobre pamätáte dych, ktorý ste mali po jej vypití a tiež škvrny na zuboch. Pri matcha čaji vám toto rozhodne nehrozí. Prečo? Matcha obsahuje antibakteriálne vlastnosti, ktoré dokážu zabezpečiť lepšiu ochranu zubov a zároveň zlepšujú celkové zdravie ústnej dutiny. Aj keď budete piť matchu na každodennej báze, nehrozí vám nepríjemný dych ani nežiadúce škvrny na zuboch.


Bez kofeínového šoku


Je pravda, že aj matcha obsahuje kofeín, avšak vo výrazne menšom množstve v porovnaní s klasickou kávou. Ak telo spracuje kofeín z kávy, ihneď nastúpi náhla únava. Kofeín je tak v tomto smere škodlivý. Spôsobuje nervozitu, zmätok, miernu úzkosť či rýchle bitie srdca. Matcha obsahuje kofeín, no vďaka ostatným prospešným zložkám sa uvoľňuje výrazne pomalšie. Preto, ak sa potrebujete na dlhšiu dobu sústrediť, skvelým riešením je pitie matcha čaju.


Jednoduchá príprava


Káva sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Pomocou kávovaru, prípadne zaliatím instantnej kávy. Príprava je však výrazne zdĺhavejšia, ako pri matcha čaji. Matcha prášok stačí zaliať približne 1 – 2,5 dcl vody a zamiešať. Dokonca, tento jedinečný nápoj si môžete pripraviť v rôznych variantoch. Napríklad, ako tradičný čaj, prípadne matcha late alebo si spraviť matchu v shakeri.


Vedeli ste, že : matcha čaj zlepšuje aj stav pleti? Dôvodom sú antibakteriálne vlastnosti. Podporuje lesk pleti a zmierňuje zápaly.



ZDROJ: matchaday.sk

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...