lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Pravidelné prehliadky - základ ženského zdravia Prečo je potrebné absolvovať pravidelné gynekologické vyšetrenie aj vtedy, ak žiadne zdravotné problémy nemáte? Nádorové ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 18.11.2013 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Prečo je potrebné absolvovať pravidelné gynekologické vyšetrenie aj vtedy, ak žiadne zdravotné problémy nemáte?

Nádorové ochorenia ženských orgánov sa dlho rozvíjajú bez zjavných príznakov a bolestí. Preventívna prehliadka ich môže včas odhaliť. Dokáže zabrániť vzniku vážneho ochorenia.



Epidemiológovia a gynekológovia upozorňujú, že v rámci prevencie rakoviny krčku maternice a niektorých ďalších nádorových ochorení typických pre ženy je Slovensko na jednej z posledných priečok v Európe. Mnohým závažným ochoreniam sa pritom ženy môžu vyhnúť.


Včasná diagnostika je dôležitá

Základom ženského zdravia je prevencia. V prípade karcinogénnych ochorení ide najmä o samovyšetrenie prsníkov a pravidelné absolvovanie gynekologických prehliadok. Včasná diagnostika dokáže totiž zabrániť rozvinutiu vážneho ochorenia, a v niektorých prípadoch pacientke doslova zachráni život.


Definícia gynekologickej prehliadky

Gynekologická prehliadka sa definuje ako komplexné vyšetrenie, ktoré sa zameriava na vyhľadávanie a včasnú diagnostiku organických a funkčných porúch ženských pohlavných orgánov. Vyšetrenie vykonávajú špecialisti – gynekológovia-pôrodníci. Orgánmi, ktoré sa primárne vyšetrujú, sú prsníky vaječníky a krčok maternice.


Čo zahŕňa vyšetrenie?

Rozsah vyšetrenia stanovuje zákon, prispôsobuje sa však veku, zdravotnému stavu a rodinnej anamnéze pacientky. Bežnou súčasťou prehliadky je palpačné vyšetrenie prsníkov, pohmat cez brušnú stenu, vyšetrenie pošvy a krčka maternice, odbery na mikrobiologické vyšetrenie, ster na cytologické vyšetrenie krčka maternice a vyšetrenie orgánov podbruška ultrazvukom. Lekári u pacientok pozorne sledujú aj výskyt malígnych ochorení v rodine. Tie totiž pre ženu vytvárajú zvýšené riziko vzniku závažného ochorenia.


Na prehliadku máte nárok

Na pravidelnú gynekologickú prehliadku má raz za rok nárok každá žena po dovŕšení 18 roka. Po tomto veku má okrem základného vyšetrenia raz za dva roky nárok na ultrasonografiu prsníkov.


Po tridsiatom roku sa u žien s mutáciou BRCA génu rozsah vyšetrení raz za šesť dopĺňa o preventívne testovanie tumor markeru Ca 125. Po veku 35 rokov majú na toto vyšetrenie raz za rok nárok aj ženy s rodinnou anamnézou karcinómu vaječníkov.


Vo veku 23-64 rokov má žena nárok na skríning rakoviny krčka maternice. Prvé dve vyšetrenia sa realizujú raz za rok. V prípade dvoch negatívnych cytológií sa vyšetrenie realizuje už len raz za tri roky.


Vo veku nad 40 rokov ženy absolvujú raz za dva roky RTG mamografiu.


Nadštandardná starostlivosť

Niektoré poisťovne ponúkajú v rámci starostlivosti o ženské zdravie benefity navyše. Môže ísť napríklad o preplácanie vakcinácie proti HPV vírusu, prípadne akceptáciu cytológie nad rámec zákona či akceptáciu nižšej vekovej hranice pre cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice.


Okrem pravidelných gynekologických vyšetrení by ženy nemali zabúdať ani na pravidelné (mesačné) samovyšetrenia prsníkov a dodržiavanie zdravej životosprávy.





pre viac informácii si kliknite TU

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: