lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Podovolenkový syndróm nie je výmysel. Trápi až 50% pracujúcich ľudí Prežili ste skvelú dovolenku, no aj napriek tomu máte pocit, akoby ste ju vôbec nemali? ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Štvrtok, 17.09.2020 Zobrazené: 341160x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Prežili ste skvelú dovolenku, no aj napriek tomu máte pocit, akoby ste ju vôbec nemali? Mnohým ľuďom sa stáva, že sú po dovolenke ešte viac v strese a unavení ako pred ňou. A to aj napriek tomu, že ju kvôli pracovnému stresu a povinnostiam potrebovali. Únava z dovolenky nie je žiadny výmysel a odborne sa nazýva „podovolenkový syndróm”. Príznakmi sú stres, nevoľnosť, úzkosť, problémy s trávením či so spánkom.
Stres pred dovolenkou, starosti s balením vecí, starosť o deti a po príchode opäť vybaľovanie, pranie – neustály kolobeh pomerne stresujúcich vecí. Čím dlhšie voľno máte, tým sa úroveň stresu zvyšuje. Samozrejme, podovolenkový syndróm nepostihuje každého človeka. Záleží na tom, či ste psychicky a fyzicky oddýchnutí, do akého prostredia sa vrátite a čo vás v práci čaká.
Čo robiť, aby ste pracovné tempo zvládli čo najlepšie? Ako sa po dovolenke vrátiť späť do bežného života a nevyhorieť hneď na začiatku? V prvom rade si zachovajte chladnú hlavu. Doprajte si dostatok času na prispôsobenie sa, vrátenie sa späť nielen k práci, ale aj ku každodenným činnostiam.

V práci zvoľte postupné tempo


Ak sa cítite aj po dovolenke vyčerpane, nezačínajte v práci hneď v pondelok. Nastúpte napríklad vo štvrtok. Čakajú vás teda už iba dva dni v práci a opäť dva dni oddychu. Veci si v pokoji vybalíte neskôr, chladničku naplníte postupne. Nič vám neujde. Myslite na svoje psychické zdravie.
V práci si toho neberte na plecia príliš veľa. Naučte sa povedať NIE. Začnite jednoduchšími úlohami a postupne prejdite na zložitejšie. Nastavte sa na pomalšie tempo a postupne náročnosť zvyšujte až kým v práci nebudete opäť stopercentní.

Veľmi účinná je aj takzvaná pomodoro technika , pri ktorej sa 25 minút aktívne venujete svojej práci a päť minút nerušene oddychujete. Po pár pauzách si urobte dlhšiu 15-minútovú prestávku. Takto si dokážete udržať mozog stále „vo forme“, trefne reagovať a veci vyriešiť v pokoji.

Na podovolenkový syndróm sú náchylnejší rodičia školákov


Ľudí, ktorí majú školopovinné deti, trápi podovolenkový syndróm častejšie ako ľudí, ktorí deti nemajú alebo sú už dospelé. Prečo? Letné prázdniny trvajú dva mesiace, no obvyklá dovolenka dva týždne. Vymyslieť program pre deti počas prázdnin dá poriadne zabrať.
Stresujúce však nie sú len letné mesiace, ale aj prvý školský mesiac – september. Deti si opäť musia zvyknúť na bežný režim, no niektorým to ide ťažšie ako druhým. Nie nadarmo odborníci radia, aby deti ich rodičia pripravovali na školu už posledné dva augustové týždne.


5 rád, ako zvládnuť podovolenkový syndróm


Podovolenkový syndróm trápi viac ako 50% pracujúcich. Ak ste na sebe spozorovali príznaky, prekonajte ho našimi piatimi radami.


  1. Vždy sa z dovolenky vráťte o pár dní skôr, aby ste mali minimálne dva dni na regeneráciu. Nemáme na mysli len letnú dovolenku. Týka sa to akejkoľvek dovolenky, napríklad aj tej „vianočnej”, ktorá nás čaká o pár mesiacov.


  2. V práci sa naučte povedať NIE! Začnite s ľahšou prácou a potom pokračujte v zložitejších úlohách.


  3. Buďte vďační, že máte prácu. Sú ľudia, ktorí sa nemajú po dovolenke do akej práce vrátiť. Uplynulé mesiace boli pre mnohých veľmi náročné. Aj keď máte pocit, že v práci „meliete z posledného”, myslite na veci, ktoré vás v práci rozveseľujú a pripomínajte si, prečo sa v nej oplatí zostať. Tešte sa na kolegov. Už jeden pozitívne naladený človek môže dostať na svoju vlnu aj ostatných.

    1. So zvládaním stresu vám môže pomôcť vodíková voda . FLASKA. Je vedecky dokázané, že vodíková voda dokáže blahodarne vplývať na náš organizmus a je zároveň veľmi účinným antioxidantom. Na rozdiel od iných antioxidantov má totiž výnimočnú schopnosť preniknúť až do vnútorného prostredia bunky, tzv. cytosoly. Vodíková voda je zároveň 176-krát účinnejšia ako vitamín C a naše telo ochraňuje nielen pred vírusmi a baktériami, ale aj pred stresom.

      Ľudia, ktorí vodíkovú vodu užívajú pravidelne, si chvália aj jej pozitívny vplyv na energiu človeka. Molekuly vodíka obsahujú vysokú hustotu energie, ktorú dokážu ihneď distribuovať do každej bunky tela. Premýšľate, kde vodíkovú vodu zohnať? Vyrobíte si ju sami v pohodlí svojho domova pomocou FLASKY . Ide o špeciálnu fľašu, ktorá funguje na princípe elektrolýzy za prítomnosti SPE / PEM membrány umiestnenej v spodnom diele FLASKY. Vďaka nej sa voda obohatí o samostatné molekuly vodíka.

      1. Nezabúdajte, že podovolenkový syndróm je len dočasný. Zvyčajne pominie do dvoch týždňov.

        ZDROJ: mojaflaska.sk

Štítky :