lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Placenta je novým, sľubným zdrojom kmeňových buniek Kmeňové bunky sú vďaka svojím vlastnostiam a širokému použitiu v regeneratívnej medicíne v centre záujmu ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Kmeňové bunky sú vďaka svojím vlastnostiam a širokému použitiu v regeneratívnej medicíne v centre záujmu vedcov a lekárov z celého sveta.

Počas embryonálneho vývoja dokážu vytvoriť z oplodneného vajíčka viac ako dvesto typov buniek a zároveň neskôr v dospelom organizme slúžia na regeneráciu poškodených tkanív.
Dajú sa získať z dvoch zdrojov – buď priamo odobratím z rôznych tkanív ľudského tela alebo pri pôrode z pupočníkovej krvi a najnovšie aj z tkaniva placenty.

Prvýkrát boli krvné kmeňové bunky z kostnej drene úspešne transplantované pred viac ako štyridsiatimi rokmi. Odvtedy sa použili nespočetnekrát na liečbu nádorových ochorení ako leukémie a lymfómy, či ochorení krvi ako kosáčikovitá anémia alebo thalasémia.

Pupočníková krv ako ďalší zdroj kmeňových buniek bola použitá na transplantáciu v roku 1989 a dnes je považovaná za rovnocennú náhradu kostnej drene, dokonca ju vo viacerých ohľadoch predčí. Keďže sa odoberá pri pôrode, bunky v nej sú oveľa mladšie a ľahšie sa delia.
Navyše, vďaka tomu tiež nesú menej genotoxických mutácií. Dôležitým aspektom je aj bezbolestný odber týchto buniek pri pôrode bez rizika pre matku alebo dieťa. Nevyriešeným problémom ostávalo až doteraz množstvo kmeňových buniek v jednej jednotke pupočníkovej krvi, ktoré síce stačí pre dieťa, ale nie pre dospelého človeka. Tento problém by mohlo vyriešiť donedávna nepovšimnuté tkanivo placenty, ktoré je po pôrode za normálnych okolností znehodnotené ako biologický odpad.
Vedci v ňom totiž objavili nový, bohatý zdroj kmeňových buniek. Ako prvé objavili vedci už spomenuté krvné kmeňové bunky. Zistili, že množstvo týchto buniek izolovaných z placenty je v kombinácii s bunkami pupočníkovej krvi dostačujúce na transplantáciu pre dospelého človeka.

Okrem toho objavili v tkanive placenty populácie kmeňových buniek, ktoré sa v pupočníkovej krvi nachádzajú iba v obmedzenom počte - multipotentné stromálne bunky (nazývané aj mezenchymálne kmeňové bunky) a endoteliálne progenitory. Multipotentné stromálne bunky tvorí rôznorodá populácia buniek schopná diferencovať do kostných, tukových, pečeňových, pankreatických, neurálnych a svalových buniek, preto majú veľký terapeutický potenciál v regeneratívnej medicíne. Endoteliálne progenitory vytvárajú výstelku ciev a hrajú dôležitú úlohu pri regenerácii poškodených a vytváraní nových ciev.

Regeneračné schopnosti multipotentných stromálnych buniek boli potvrdené v experimentálnych zvieracích modeloch a klinických skúškach pri liečbe detskej mozgovej obrny, mozgovej mŕtvice, infarktu myokardu, poškodenia miechy, cirhózy pečene ako aj na obnovu kostných a chrupavkovitých tkanív. Taktiež sú účinné pri liečbe širokého spektra autoimunitných ochorení, akými sú diabetes mellitus typ 1, reumatoidná artritída, skleróza multiplex a Crohnova choroba.
Endoteliálne progenitory sa zase testujú pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení ako infarkt myokardu, ischémia a arterioskleróza. Až po zverejnení výsledkov prebiehajúcich klinických skúšok budeme vedieť viac o ich schopnostiach, no na základe výsledkov z laboratórií sú očakávania veľké.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...