lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Parkinsonova choroba a hĺbková mozgová stimulácia „Pomocou DBS vieme ovplyvniť väčšinu hlavných motorických príznakov Parkinsonovej choroby.“

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

„Pomocou DBS vieme ovplyvniť väčšinu hlavných motorických príznakov Parkinsonovej choroby.“



Parkinsonova choroba je neurologické ochorenie, ktoré dodnes nedokážeme vyliečiť. Možnosti liečby sú však relatívne dobré a umožňujú dlhodobo udržať kvalitu života pacientov a aj ich práceschopnosť.



Výskyt Parkinsonovej choroby narastá úmerne s vekom. Ochorenie postihuje obe pohlavia a obvykle začína na prelome piatej a šiestej dekády. Predpokladá sa, že na Slovensku v súčasnosti týmto ochorením trpí okolo 12-15 tisíc obyvateľov.

Klinický obraz

Prvé klinické príznaky sú často nenápadné a môžu sa dávať do súvislosti s „normálnym starnutím“. Zvyčajne ide o bolesti svalov a kĺbov, stratu výkonnosti, depresiu, poruchy spánku alebo zápchu. Najčastejším typickým iniciálnym príznakom je tras jednej z horných končatín.

Možnosti liečby

Základom liečby Parkinsonovho ochorenia je medikamentózna terapia, ktorá patrí do rúk skúseného neurológa. Na Slovensku je však dostupná aj chirurgická liečba Parkinsonovej choroby, a to predovšetkým metódou hlbokej mozgovej stimulácie.

Hlboká mozgová stimulácia

Hlboká mozgová stimulácia (deep brain stimulation, DBS) je metóda liečby, ktorú volíme u vybraných pacientov. Podstatou tejto techniky je stimulácia príslušnej mozgovej štruktúry pomocou zavedenej elektródy nízkovoltážnym elektrickým signálom s frekvenciou väčšou ako 100 Hz. Táto technika nahradila staršie operácie, ktorých nevýhodou je určitá „nezvratnosť“, nemožnosť modulácie efektu a často permanentné nežiaduce účinky. Pomocou DBS je možné dosiahnuť pozitívny efekt v zlepšení motorických príznakov.

Mechanizmus pôsobenia DBS

Implantáciu podstúpilo dodnes na svete približne stotisíc parkinsonikov.
Pomocou zákroku sa darí významne ovplyvniť väčšinu hlavných motorických príznakov Parkinsonovej choroby, akými sú tras, svalová stuhnutosť a neobratnosť so spomalením pohybov, a taktiež trvanie a výskyt dyskinetických prejavov.



Doc. MUDr. Peter Valkovič, PhD.

II. neurologická klinika LF UK a UN Bratislava,

Nemocnica akad. L. Dérera





Celý článok a omnoho viac o mozgu a nervovej sústave nájdete na stránke www.ludskymozog.sk

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...