lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Odbornosť, etika a vzdelávajúci sa lekárnici = jediná budúcnosť slovenského lekárenstva BOJNICE 20.6.2011 – Záverečnými prednáškami sa cez víkend v Kultúrnom centre Bojnice skončili 9. Dni ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

BOJNICE 20.6.2011 – Záverečnými prednáškami sa cez víkend v Kultúrnom centre Bojnice skončili 9. Dni mladých lekárnikov. Toto odborné vzdelávacie podujatie zorganizovala Slovenská lekárnická komora (SLeK), regionálna lekárnická komora Trenčín v spolupráci s Farmaceutickou fakultou Univerzity Komenského Bratislava (FaF UK) a spoločnosťou Unipharma – 1. Slovenská lekárnická akciová spoločnosť. Hlavnou témou 9. Dní mladých lekárnikov bola odbornosť ako konkurenčná výhoda lekárnika. Akcie sa zúčastnilo viac ako 180 mladých lekárnikov z celého Slovenska.



Úvodnú prednášku na tému Generická vs. genetická výmena v lekárenstve mal prezident SLeK Tibor Czuľba. Okrem neho pred mladých lekárnikov so zaujímavými odbornými informáciami vystúpili napríklad aj prezident Českej lekárnickej komory Stanislav Havlíček, dekan FaF UK Ján Kyselovič, viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ, Jana Klimasová zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv a ďalší odborníci. V diskusii zaznelo aj veľa myšlienok na tému posledných legislatívnych aktivít vlády týkajúcich sa lekárenstva, najmä očakávaných dopadov predloženého návrhu zákona o liekoch tak na bezpečnosť pacienta, ako aj ďalšiu budúcnosť lekárenstva na Slovensku.



„Odbornosť dnes nepredstavuje konkurenčnú výhodu, lekárnik konajúci odborne ide často proti vlastným ekonomickým záujmom a skúsenosti posledných rokov hovoria, že úspech na trhu lekárenstva získavajú tí, ktorí priamo potláčajú odbornosť a etiku v povolaní – vydávajú viazané lieky bez lekárskeho predpisu, porušujú cenovú úhradu či odmietajú vykonávať menej ziskové činnosti,“ polemizoval vo svojej prednáške s témou podujatia viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ.


„Ak vstúpia do platnosti niektoré ustanovenia zákona o liekoch, zásadným spôsobom sa zmenia pomery v lekárenstve, ktoré negatívne ovplyvnia prácu a odborný profil lekárnikov. Povedú aj k tomu, že mladí lekárnici budú študovať a pracovať na Slovensku bez perspektívy samostatného výkonu svojho povolania. Kľúčovou témou v lekárni sa stane marketingová stimulácia dopytu a hlavným ukazovateľom kvality lekárne bude jej zisk. Som preto rád, že na našom podujatí sa prednášky a diskusia týkali práve odbornosti ako kľúčovej vlastnosti lekárnika a takisto etických štandardov, ktoré by mali všetci lekárnici a celé odvetvie akceptovať a nasledovať,“ povedal na margo hlavnej témy podujatia prezident SLeK Tibor Czuľba.




Dni mladých lekárnikov sú zaradené do systému sústavného vzdelávania Slovenskej lekárnickej komory.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...