lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Nová liečba mení život psoriatikov k lepšiemu Psoriáza má na kvalitu života pacientov výrazne negatívny vplyv. Súčasná medicína však otvára dvere novým ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Psoriáza má na kvalitu života pacientov výrazne negatívny vplyv. Súčasná medicína však otvára dvere novým možnostiam. Hovoríme o nich s MUDr. Slavomírom Urbančekom, PhD., prednostom Dermatovenerologickej kliniky SZU Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.



Laická verejnosť považuje psoriázu za ochorenie kože. Je to však skutočne tak?

Z hľadiska klinického obrazu možno súhlasiť s tým, že psoriáza je primárne kožným ochorením. Ak sa však na psoriázu pozrieme cez optiku príčin a mechanizmu jej vzniku, je to podstatne komplikovanejšie. Na vzniku psoriázy sa podieľajú dedičné faktory. S nimi bezprostredne súvisia imunologické mechanizmy, ktoré vedú k zápalovým zmenám kože. Tie sú pre ochorenie typické. U časti pacientov zápal nie je izolovaný iba v koži, ale postihuje aj iné orgánové systémy. Príkladom je zápal kĺbov – psoriatická artritída.
Môže neliečená alebo nedostatočne liečená psoriáza pacientom skrátiť život?
Hoci vzťah psoriázy ku kardiovaskulárnych chorobám je predmetom diskusií, veľké epidemické štúdie dokázali, že mladí ľudia trpiaci na ťažkú psoriázu majú 2-3 krát vyššie riziko infarktu, či 1,3-násobne vyššie riziko mozgovej príhody. Ťažkí psoriatici žijú v priemere o 3,5 až 4,4 roka kratšie. Okrem zvýšeného rizika kardiovaskulárnych chorôb sa s psoriázou spája viacero iných závažných ochorení, ktoré priamo alebo nepriamo ohrozujú život. Napríklad zápalové ochorenia čreva.

V minulosti sa ochorenie liečilo najmä masťami alebo ožarovaním. K tejto liečbe sa neskôr pridali tabletky.

Aké sú najnovšie možnosti liečby?

Vývoj liečby prešiel za ostatné storočie vývojom od lokálnych, často zapáchajúcich, kozmeticky neakceptovateľných či toxických prípravkov k systémovej terapii. Tá znamenala obrovskú pomoc najmä pre ťažkých psoriatikov. Dnes je štandardom fototerapia, kúpeľná liečba a liečba UV žiarením. Na vrchole pyramídy stojí biologická liečba.


V čom spočíva a aký efekt prináša pacientom biologická liečba?

Biologiká sú skupinou liekov, ktoré boli vyrobené metódou génového inžinierstva. Pôsobia na presne definované cieľové štruktúry – napríklad zápalové mediátory alebo ich receptory. Výsledkom je zásah do patogenézy ochorenia na molekulovej úrovni.


Aký je efekt, vedľajšie účinky a bezpečnosť biologických liekov v porovnaní s klasickými antipsoriatikami?

Klasické antipsoriatické lieky majú v prvej línii liečby stále svoje opodstatnenie. Pri dlhodobom užívaní však môžu pôsobiť toxicky na pečeň, obličky či kostnú dreň. Hlavnou výhodou biologík je, že nie sú orgánovo toxické. No keďže väčšina biologík pôsobí mechanizmami tlmiacimi imunitný systém, je potrebné monitorovať prípadné infekčné komplikácie. Preto sa u každého pacienta pravidelne robí pľúcne vyšetrenie. Ďalšou výhodou je, že pacient, u ktorého klasické antipsoriatické lieky zlyhali, môže na biologickú liečbu odpovedať vynikajúco.


Pre akých pacientov je biologická liečba vhodná?

Vzhľadom na pomerne vysokú cenu biologík je biologická liečba predpisovaná podľa indikačného obmedzenia – t. j. vtedy, ak klasická liečba zlyháva, má nežiaduce účinky alebo ju pacient netoleruje. Pacienti, ale aj lekári sa často dožadujú biologickej liečby už v prvej línii. To však naozaj nie je možné.
Možno psoriázu biologickými liekmi vyliečiť alebo ide o liečbu na celý život?
Pacienti si často naivne myslia, že súčasná liečba dokáže ochorenie definitívne vyliečiť. Psoriáza je desaťročia trvajúce ochorenie. Terapia je dlhodobá, nezriedka celoživotná. Liečba však „vracia pacienta do hry“.
Zdravotné poisťovne liečbu plne hradia.

Oplatí sa im platiť za takúto relatívne drahú liečbu?

Zdravotné poisťovne si uvedomujú, že finančné straty, ktoré vyplývajú z rizika rozvoja ďalších chorôb, dlhodobej práceneschopnosti a vysokej nezamestnanosti psoriatikov prevyšujú cenu biologickej terapie.


Ako hodnotia biologickú liečbu vaši pacienti?

V Banskej Bystrici máme na biologickej liečbe momentálne 180 pacientov. Takmer všetkým sa výrazne zlepšil kožný nález. Mohol by som rozprávať desiatky príbehov o psoriatikoch, ktorí si opäť našli zamestnanie, vyšli zo sociálnej izolácie a zlepšili sa im intímne vzťahy. Rovnako významný je aj dopad na dušu psoriatika. Iba človek, ktorý pre psoriázu roky nebol na kúpalisku, prežíva návrat na pláž ako nirvánu.




pre viac informácii si kliknite TU


Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: