lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Naštartujte sa s vitamínom C Vitamín C je pre naše zdravie nesmierne dôležitý. V medicíne sa využíva ako súčasť prevencie, ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Vitamín C je pre naše zdravie nesmierne dôležitý. V medicíne sa využíva ako súčasť prevencie, ale i pri liečbe. Jedným z ochorení, proti ktorým bojuje, je rakovina.


Väčšina cicavcov si dokáže vitamín C vytvárať v pečeni z glukózy pomocou enzýmov. Práve vďaka tejto osobitosti mnohé zvieratá nepoznajú typicky „ľudské choroby“ ako kôrnatenie ciev, nedostanú srdcový infarkt a v zime neprechladnú. Človek však túto schopnosť vo svojom fylogenetickom vývine stratil. Naše telo preto potrebuje dostávať hotový vitamín C.


Prečo ho potrebujeme?

Účinky vitamínu C sa v našom tele prejavujú rôznorodo. Vitamín C udržuje výkonnosť mozgu a dodáva nám dobrú náladu. Je silným antioxidantom, zabraňuje zápalom, zabezpečuje napätosť pokožky a silu svalov, zvyšuje tvorbu kolagénu a zlepšuje hojenie rán. Takisto stimuluje tvorbu väziva, kostí a zubov a spolupôsobí pri budovaní chrupaviek a šliach. Naše bunky vyzbrojuje na boj proti vírusom a baktériám, zvyšuje príjem železa z potravy, a neoceniteľný je aj preto, že z nášho tela odbúrava ťažké kovy a zabezpečuje celkovú detoxikáciu. Týmto sa však jeho pozitívne účinky ani zďaleka nevyčerpávajú. Pretože vitamín C ochraňuje orgány a tkanivá (predovšetkým centrálny nervový systém) pred účinkami voľných radikálov, brzdí aj starnutie. Je dôležitý pri látkovej premene uhľovodíkov a tukov a podieľa sa na syntéze hormónov a na tvorbe červených krviniek. Keďže zabezpečuje zvýšené spaľovanie tukov na získanie energie prostredníctvom syntézy karnitínu, človeka zoštíhľuje, posilňuje a dostáva do formy.


Bojovník proti ochoreniam

Vďaka vitamínu C sme schopní lepšie odolávať stresu a rôznym zdravotným ohrozeniam. Tento vitamín je však nápomocný aj pri závažnejších ochoreniach. Pri cukrovke pomáha korigovať poruchy látkovej premeny, zabraňuje uvoľňovaniu histamínu pri alergických reakciách, zamedzuje vzniku sivého zákalu, zákalu očnej šošovky, a tiež tvorbe karcinogénnych látok. Z takýchto mnohorakých funkcií vitamínu C vyplývajú aj možnosti jeho využitia v prevencii či liečbe chorobných stavov.


Viac o účinkoch vitamínu C a onkologických ochoreniach sa dočítate na: http://www.liecbaarakovina.sk/nastartujte-sa-vitaminom-c



Zdroj: mediaplanet.sk

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...