lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NEVIDITEĽNÝ ZUBNÝ STROJČEK ZLEPŠUJE KVALITU ŽIVOTA Zubný strojček Invisalign šetrí čas, trojnásobne znižuje počet návštev v ambulancii, neobmedzuje pacientov v osobnom ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 25.10.2022 Zobrazené: 1513086x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Zubný strojček Invisalign šetrí čas, trojnásobne znižuje počet návštev v ambulancii, neobmedzuje pacientov v osobnom živote a častejšie sa usmievajú.



MDDr. LUCIA RICHTEROVÁ, MBA


čeľustný ortopéd, Osteodent, s. r. o.



Čo je najväčší benefit pre pacienta, ktorý využíva neviditeľný zubný strojček?


Najväčší benefit pri nosení takmer neviditeľného strojčeka Invisalign je zachovanie rovnakej kvality života pacienta. Pacient nepociťuje takmer žiadnu bolesť, keďže strojček je vyrobený individuálne pre jeho odchýlku zhryzu a sily pôsobiace na pohyb zubov sú kontinuálne, pravidelné a nie nárazové ako pri klasickom kovovom fixnom aparáte. Vďaka tomu, že liečba je plánovaná, pacient nemá žiadny akútny problém, pre ktorý by musel urgentne vyhľadať čeľustného ortopéda (napr. odpadnutý zámok, iritácia drôtu, ktorý spôsobí veľmi bolestivé poranenie bukálnej sliznice).


Tým, že liečba je plánovaná, sa maximálne zredukuje aj počet návštev v našej ambulancii. Dnes je čas drahocenný a ľudia preferujú menší počet návštev. Pacienti sú monitorovaní pomocou aplikácie Invisalign Virtual Care , do ktorej sa fotia pravidelne každý týždeň. S fixným strojčekom treba chodiť na kontroly raz mesačne, pri strojčeku Invisalign postačí prísť na kontrolu raz za 6–8 týždňov. Fotky vyhodnocujeme v ambulancii. Ak si všimneme, že niečo nie je v poriadku, strojček nesedí, vyzveme pacienta, aby prišiel na kontrolu skôr.


Pacienti preferujú moderné technológie, či už doma, alebo v zdravotníctve. S neviditeľným strojčekom sa oveľa častejšie usmievajú, pretože nemajú pocit, že v ústach majú „tonu železa“.


Neviditeľný strojček pacientov neobmedzuje v bežnom živote (stravovanie, šport, hra na hudobných nástrojoch, intímny život a iné). Čo sa týka ústnej hygieny, strávia oveľa menej času pri čistení zubov. Podľa nich je pohodlnejšie a jednoduchšie, keďže strojček je snímateľný.


Dokáže sa Invisalign systém prispôsobiť aj neštandardným typom chrupu, respektíve komplexnejším/zložitejším prípadom?


Určite áno. S neviditeľným dlahovým systémom môžeme liečiť aj ťažké odchýlky zhryzu, ktoré by sa pri klasickom kovovom strojčeku skončili kombinovanou ortodonticko-chirurgickou liečbou. Liečime čeľusť a sánku naraz a výsledok rovnania zubov je viditeľný už po niekoľko týždňoch, čo je dôležité pre motiváciu pacienta.


Existuje technológia, ktorá by pomáhala ortodontistom a uľahčovala by im ich každodennú prácu?


V modernej ortodontickej praxi sa už odtlačky zubov nahradili 3D skenerom. Je to komfortnejšie a často rýchlejšie. Počas pandémie sme robili online kontroly alebo konzultácie. Na fotenie pacientov používame aplikáciu Invisalign Photo Uploader a namiesto klasického zrkadlového fotoaparátu využívame smartfón s vysokým rozlíšením. Odkedy firma Align Technology spustila ClinCheck LIVE Update, úpravy pri plánovaní robíme zhruba do 2 minút a nemusíme čakať na nový ClinCheck plán niekoľko dní.


Čo považujete za najväčšiu pridanú hodnotu pri práci so systémom Invisalign ?


Čas. Pohodlnosť. Redukcia počtu nástrojov, ktoré používame pri kontrolách (pri kovovom strojčeku potrebujeme rôzne sady kliešťov na ohýbanie drôtu). Skrátenie času liečby o polovicu, keďže liečba je plánovaná. Tak ošetríme viac pacientov. Lepšia ústna hygiena pacientov.




ZDROJ: www.invisalign.sk

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...