lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Malé veľkosťou, veľké bolesťou – AFTY Afty patria medzi najrozšírenejšie ochorenie ústnej sliznice, postihujú 20-25% populácie, pričom najčastejšie sa vyskytujú v ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Afty patria medzi najrozšírenejšie ochorenie ústnej sliznice, postihujú 20-25% populácie, pričom najčastejšie sa vyskytujú v detskom veku. Príčina dodnes nie je známa, hovoríme skôr o predisponujúcich faktoroch. Ide o akúsi menšiu odolnosť sliznice úst voči rade rôznych faktorov. Medzi tieto faktory patria infekcie, imunopatologické stavy, endokrinné poruchy, stres, hypovitaminózy a iné. Takisto dôležitým faktorom je trauma sliznice úst, či už poranením zubnou kefkou, pohryzenie, liečba fixným strojčekom, stomatologické ošetrenie alebo aplikácia injekčnej anestézie. U niekoho sa objavia raz za život, u iného sa vracajú v určitých intervaloch. V súvislosti s ich výskytom sa uvádza aj familiárny výskyt, kde až 50 % pacientov trpiacich na opakovaný výskyt aft má toto slizničné ochorenie v rodine.



Tým, že nepoznáme príčinu ochorenia, neexistuje ani liečba áft. Používa sa len liečba symptomatická pri už vzniknutom slizničnom ochorení, t.j. liečba, ktorá zmierni bolesť, urýchli hojenie a zabráni ďalšej infekcii afty.


Najčastejšie sú používané dezinfekčné prípravky na výplachy úst (napr. chlorhexidín) a analgetiká na utlmenie bolesti. Tieto prípravky sa však musia aplikovať niekoľkokrát denne, nakoľko sa veľmi ľahko zmyjú zo sliznice úst.
V súčasnosti existuje na trhu nový prípravok vo forme rozpustných náplastí - After RemeSense. After náplasti sa aplikujú na postihnuté miesto a bránia mechanickému dráždeniu afty tým, že vytvárajú na jej povrchu ochrannú vrstvu. Ľahko sa aplikujú, držia na postihnutom mieste a pozvoľna sa rozpúšťajú. After náplasti obsahujú účinné látky, ktoré dezifinkujú a zároveň urýchlujú hojenie a regeneráciu afty. Okamžitú úľavu pacienti pociťujú už minútu po ich aplikácii.



Bežne trvá hojenie áft približne 1-2 týždne, pričom pri použití náplastí After RemeSense sa čas hojenia afty skráti na polovicu a viac.

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...