lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: Robíme všetko pre to, aby v systéme bolo toľko peňazí, koľko reálne treba Bratislava 26. júna (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tvrdí, že robí všetko pre to, ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 26.06.2019 Prečítané: 1787x Zobrazené: 218563x categoryZaujímavosti

Bratislava 26. júna (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tvrdí, že robí všetko pre to, aby bolo v systéme slovenského zdravotníctva toľko peňazí, koľko reálne potrebuje. Rovnako hovorí, že podmienky zdravotníkov na ich prácu sa snaží postupne zlepšovať tak, aby pacienti dostávali kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Rezort tak reagoval na stredajšie vyhlásenie opozičného hnutia OĽaNO, ktoré predkladá ústavný návrh zákona na zlepšenie financovania systému slovenského zdravotníctva."MZ SR intenzívne a cielene pracuje na systematických krokoch pre efektívne nakladanie s verejnými financiami tak, aby to nemalo v žiadnom prípade negatívny dosah na pacienta. Výsledkom sú napríklad ušetrené desiatky miliónov eur vďaka efektívnym centrálnym nákupom a elektronickým aukciám pri nákupe napríklad potrebnej novej prístrojovej techniky," povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová s dôvetkom, že do sektora išlo zo štátneho rozpočtu tento rok 5,2 miliardy eur.Efektivita a zvyšovanie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti sú ťažiskové zámery, ktoré podľa hovorkyne MZ SR postupne napĺňa mnohými opatreniami. Pripomenula, že do nemocníc idú v posledných rokoch masívne investície. "V rokoch 2017 a 2018 sa nemocnice mohli uchádzať každý rok o 70 miliónov eur a v tomto roku je táto suma ešte vyššia, spolu 100 miliónov eur z rozpočtovej kapitoly MZ SR," zdôraznila.Ambulantný sektor podľa jej slov patrí k segmentom, kde sa realizovalo v roku 2018 finančné zvýšenie o 75 miliónov eur viac v porovnaní s rokom 2017. "Intenzívne pracujeme aj na revízii minimálnej siete a takisto pracujeme veľmi pedantne na cenníku ambulantných výkonov, ktoré zabezpečia spravodlivé financovanie ambulantného sektora," uviedla.Eliášová tiež poukázala na to, že zdravotné poisťovne pravidelne zvyšujú platby pre ambulantný sektor. "Napríklad len samotná Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zvýšila od roku 2014 platby pre ambulantný sektor o 27 percent, takisto zrušila limity pre lekárov špecialistov, čo v konečnom dôsledku predstavuje aj viac peňazí pre ambulancie," dodala.Člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) v stredu poukázal na to, že na Slovensku je výška výdavkov na zdravotníctvo vo výške 7,1 percenta HDP, zatiaľ čo priemer Európskej únie je 9,6 percenta. Z tohto dôvodu opozičná strana predkladá ústavný návrh zákona, ktorý by zabezpečil, že na verejné zdravotníctvo by štát musel poskytnúť také výdavky, ktoré by presahovali percentuálny podiel HDP Slovenska v porovnaní s predchádzajúcim rokom aspoň o 0,1 percenta.Zákon neprikáže do zákonov o štátnom rozpočte zakomponovať presne stanovenú sumu platby za poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie, ale stanoví spôsob výpočtu sumy výdavkov na celú oblasť verejného zdravotníctva, teda nielen na platby na poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...