lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Liga za duševné zdravie organizuje v roku 2013 nové projekty pre deti Liga za duševné zdravie SR organizuje projekty pre deti pretože po rokoch práce na zmene ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti


Liga za duševné zdravie SR organizuje projekty pre deti pretože po rokoch práce na zmene postojov slovenskej verejnosti k duševnému zdraviu sa pri okrúhlom desiatom výročí destigmatizačnej kampane rozhodla začať tam, kde treba robiť prevenciu, teda u detí a ich rodičov. Liga realizuje sériu u odborných diskusií pod názvom Okrúhle stoly, projekt Zippy´s friends pre malé deti, interaktívne stretnutia na stredných školách a školenia pre učiteľov.



Projekt pre malé deti : Zippy’s Friends / Zippyho priatelia


Nový projekt Zippy’s Friends (Zippyho priatelia), ktorý realizujeme od júla 2013 do júna 2014, sa zameriava na podporu a rozvoj sociálnych zručností detí vo vekovej skupine 5 -7 rokov. Tento projekt využíva edukačný program vytvorený britskou organizáciou Partnership for Children, ktorý bol s veľkým úspechom realizovaný už v takmer 30-ich krajinách sveta a prešlo ním už vyše 700 tisíc detí.

Liga za duševné zdravie ho prvýkrát realizuje na Slovensku zatiaľ pilotne v bratislavskom a trnavskom kraji na dvadsiatich základných a materských školách. Program prebehne počas školského roka 2013/2014, deti sa v dvadsiatichštyroch lekciách budú hravou formou venovať témam ako napríklad: „Pocity“, „Komunikácia“, „Vzťahy“, „Riešenie konfliktov“, „Vysporiadanie sa so zmenou a stratou“, „Zvládanie nových situácií“. Do projektu bude zapojená aj Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej unvierzity, ktorá má na starosti evaluáciu projektu a ďalej nórska partnerská organizácia Voksne for Barn, ktorá vyškolí trénerov a tí budú ďalej školiť slovenských učiteľov.



Okrúhly stôl v septembri na tému pomočovanie dňa 16.9.2013


Okrúhle stoly sú v tomto roku zamerané na problémy duševného zdravia detí. Prvý okrúhly stôl v apríli mal názov: „Chcem byť dobrá mama/otec“ a podtitul: „prečo je dôležitý vzťah medzi rodičom a dieťaťom v útlom veku“ pod vedením psychiatra MUDr. Jozefa Hašta. Druhou témou boli dve najznámejšie duševné poruchy u detí ADHD a autizmus. Na týchto dvoch poruchách odborníci ukázali ako vyzerá priebeh a aké sú možnosti adekvátnej liečby tak, aby sa predchádzalo zbytočnému utrpeniu detí aj ich rodičov. Tretia diskusia v júni artikulovala ťažkosti v škole súvisiace s duševnými problémami detí - teda so situáciami, ktoré robia nešťastnými deti a zároveň narúšajú prácu učiteľov na školách. Ďalší okrúhly stôl v septembri bude o citlivej problematike pomočovania u detí a plánujeme ho na 16.9.2013 o 14,oo v priestoroch LDZ SR a diskutovať budú MUDr. Andrea Černianska, pediatrička a nefrologička z 1. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave a MUDr.Terézia Rosenbergerová , detská psychiatrička z 1.psychiatrickej kliniky UNLP a LF UPJŠ v Košiciach.

VIDEO NA WEB : Z celej diskusie počas Okrúhleho stola nakrútime videozáznam a zverejníme na webovej stránke Ligy za duševné zdravie SR, tak aby odbornú diskusiu mohol sledovať každý, koho daná téma zaujíma.





Ďalšie aktivity v rámci jesennej informačnej kampane 2013:



Odborný seminár o zneužívaní alkoholu pod názvom „Alkoholizmus: keď zlyhá prevencia“

Kancelária WHO na Slovensku a Liga za duševné zdravie SR organizujú Odborný seminár o alkoholizme v termíne 28.10.2013 od 9,oo do 16,oo v budove MZ SR na Limbovej ul. v Bratislave. Ciele seminára sú prezentovať Národný akčný plán proti alkoholizmu, ktorý vypracoval Úrad verejného zdravotníctva. Ďalej chceme cez odborníkov pôsobiť na zmeny postojov slovenskej verejnosti k zneužívaniu alkoholu, o ktorom koluje množstvo mýtov a neprávd. Budeme vplývať na kompetentných, aby zvýšili tlaky obmedziť reklamu na alkohol, hlavne v situácii, keď mnohí ľudia nepovažujú napríklad pivo za alkohol a netušia zdravotné riziká konzumácie alkoholu. Podujatie je v súlade s Národným akčným plánom duševného zdravia MZ SR. Na seminári MUDr. Okruhlica zverejní nové smernice pre liečbu alkoholizmu.




Výstava v Galérii 19 „Art brut na Slovensku“ od 26.9.2013

Mnoho ľudí, ktorí majú skúsenosť s duševnou poruchou alebo psychickými problémami má výtvarné nadanie s originálnym pohľadom na svet. Dlhodobým cieľom výtvarníkov, psychológov a psychiatrov združených okolo Ligy za duševné zdravie je podchytiť, viesť a podporiť talentovaných autorov v ich autentickej výtvarnej činnosti a ponúknuť im možnosť prezentovať svoju tvorbu verejnosti.
Výstava pod názvom „Art brut na Slovensku“ v Galérii 19 v Bratislave je vyústením týchto iniciatív. Každý z autorov zastúpených v projekte je svojbytnou osobnosťou s vlastným individuálnym rukopisom, každý z nich má iné vzdelanie, odlišný sociálny pôvod, iné kultúrne a ekonomické zázemie. Styčnými bodmi ich tvorby je osobitosť, autenticita a formálna i obsahová originalita. Tieto charakteristiky sú typické pre umenie, ktoré v roku 1945 francúzsky maliar a teoretik Jean Dubuffet označil názvom „art brut“.




Ing. Olga Valentová

kontakty s verejnosťou

Liga za duševné zdravie SR

Ševčenkova 21, Bratislava

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: