lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Lieky na výnimku by mali mať transparentné pravidlá, zhodli sa NIHO a ÚDZS Bratislava 28. marca (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Národný inštitút ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Utorok, 28.03.2023 Zobrazené: 634598x categoryZaujímavosti

Bratislava 28. marca (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) upozorňujú na riziká a vážne dôsledky absencie transparentných pravidiel predpisovania a povoľovania špeciálnych liekov na výnimku. Aktuálny prípad, keď o úhrade lieku Zolgensma na výnimku pre detskú pacientku rozhodol súd, podľa ÚDZS zosilňuje akútnu potrebu mať takéto jasné pravidlá.
"Úrad nepovažuje za optimálne, aby súdne rozhodnutia suplovali alebo obchádzali odborné procesy Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) a rozhodovacie procesy Ministerstva zdravotníctva SR, ale aj samotných zdravotných poisťovní, ktoré sú zo zákona povinné nakladať s verejnými zdrojmi hospodárne," skonštatoval s tým, že Všeobecná zdravotná poisťovňa žiadosť o uhradenie lieku Zolgensma trikrát zamietla.
ÚDZS podotkol, že v situácii, keď sú zdroje z verejného zdravotného poistenia obmedzené, je potrebné starostlivo zvažovať liečbu extrémne nákladnými, a najmä nekategorizovanými liekmi, pri ktorých klinická účinnosť nie je podložená presvedčivými dôkazmi. "Veríme, že kontroverzné rozhodnutie súdu, ktoré nateraz opomenulo, že je pre tieto účely od 1. 1. 2022 zriadená inštitúcia fungujúca podľa európskeho štandardu, sa nestane precedensom," povedala predsedníčka úradu Renáta Bláhová.
NIHO priblížil, že liek Zolgensma je určený pre pacientov, ktorí spĺňajú špecifické kritériá. Informoval, že na hodnotení lieku v súčasnosti pracujú. Držiteľ lieku podľa jeho slov žiada o zaradenie lieku do štandardnej úhrady. "Práve toto je mechanizmus, ktorým na základe odbornosti rozhoduje Ministerstvo zdravotníctva SR o úhrade liekov z verejného zdravotného poistenia s cieľom jasného definovania rozsahu nároku na zdravotnú starostlivosť," skonštatoval. Rozhodnutie súdu o úhrade lieku pre pacientku môže podľa neho do tejto praxe podstatne zasiahnuť.
Bratislavský okresný súd v marci rozhodol, že Všeobecná zdravotná poisťovňa má detskej pacientke Editke so spinálnou svalovou atrofiou uhradiť dvojmiliónový liek Zolgensma. VšZP pre TASR uviedla, že súdne rozhodnutie rešpektuje a zrealizuje všetky potrebné kroky k jeho vykonaniu. Zvažuje však podľa vlastných slov možnosť podania opravného prostriedku



akb ima

Štítky :