lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Lekárnický kongres o efektívnom vedení lekární Žilina 19. 10. 2013 – V sobotu 19. októbra sa uskutočnil už 14. Lekárnický kongres® ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Žilina 19. 10. 2013 – V sobotu 19. októbra sa uskutočnil už 14. Lekárnický kongres® v Žiline, najväčšie lekárnické podujatie na Slovensku. Tento rok za hlavnú tému kongresu organizátori vybrali Efektívne vedenie lekárne, čo priamo súvisí s rozsiahlymi legislatívnymi zmenami, ekonomickým tlakom a vysokou konkurenciou. Po získaní nových poznatkov mnoho lekárnikov dostalo kľúč k tomu ako zefektívniť fungovanie svojej lekárne pri zachovaní kvality poskytovania odbornej zdravotnej starostlivosti.


UNIPHARMA - 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť a družstvo lekární PLUS lekáreň zostavili kvalitný odborný program, pričom rečníci sa venovali najmä témam, ktoré môžu prispieť k zefektívňovaniu denných i strategických procesov v jednotlivých lekárňach. Farmaceuti v rámci kongresu mali možnosť edukácie v oblastiach, s ktorými sa nedostali do kontaktu počas špecializovaného štúdia (napr. právne, ekonomické a marketingové otázky). Viaceré témy sa bezprostredne týkali aj vzťahu a komunikácie lekárnika s pacientom.


Lekárnický kongres otvoril predseda predstavenstva spoločnosti UNIPHARMA - 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť RNDr. Tomislav Jurik, CSc. s prednáškou „Kľúč k úspechu“ a predstavil možnosti ďalšieho vzdelávania v nadchádzajúcom roku. Veľmi pútavou bola prednáška PharmDr. Michala Krejstu, MBA, predsedu asociácie AVEL, v ktorej predstavil rozšírený model spolupráce lekárnika s lekárom a výrobnou farmaceutickou spoločnosťou, ktorý je rozšírený v Českej republike. Mgr. Štefan Póch, PharmDr. Róbert Peley a MSc. Peter Jurik následne predstavili výhody a fungovanie družstva PLUS lekáreň a model moderného a úspešného lekárnika.


So svojím príspevkom, venujúcim sa analýze železnej opony v lekárenstve, vystúpil tiež PharmDr. Štefan Krchňák, prezident PGEU na rok 2014. Šéfredaktor nemeckého APOTHEKE ADHOC Patrick Hollstein vysvetlil, prečo je nemecký lekárenský trh v centre pozornosti. PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident Českej lekárnickej komory, oboznámil účastníkov s projektom ČLK v rozvoji manažérskych kompetencií lekárnikov. Farmaceut Mgr. Peter Muška sa podelil o jeho skúsenosti vo vedení lekárne vo Veľkej Británii. Slovenskú akademickú obec reprezentoval profesor farmakológie na Farmaceutickej fakulte UK, prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc., ktorý kongres aj moderoval. Svoju tému uchopil komplexne s ohľadom na výzvy a realitu slovenského lekárenstva.


„Lekárnický kongres už dávno nie je len slovenským podujatím. Organizátorom sa dlhodobo darí plniť cieľ spájania a výmeny skúseností slovenských lekárnikov so zahraničnými odborníkmi. Inak tomu nie je ani tento rok. Najmä téma efektivity v lekárňach si vyžaduje účasť odborníkov, ktorí vedia našich lekárnikov podporiť v zmenách a skvalitňovaní fungovania týchto pre život lekárne často nevyhnutných krokov a opatrení. Odborné prednášky boli veľmi prakticky orientované, čím sme sa vo viacerých prípadoch priblížili charakteru workshopu,“ povedal o tohtoročnom lekárnickom kongrese Tomislav Jurik, predseda predstavenstva spoločnosti UNIPHARMA.


Lekárnický kongres je každoročne najnavštevovanejším odborným akreditovaním lekárnickým podujatím na Slovensku. Jeho hlavným cieľom je vypočuť postrehy lekárnikov a tiež hľadať riešenia na aktuálne problémy v oblasti zdravotníctva a najmä lekárenstva. 14. ročník kongresu, ktorého generálnym reklamným partnerom bola spoločnosť SANDOZ, účastníkom určite dal kľúč k efektivite vedenia lekární a tým i k zlepšeniu ich ekonomickej situácie. Naučil ich taktiež ekonomicky využívať nástroj generickej substitúcie, merchandisingu, ukázal postavenie lekárnika v efektívnej komunikácii o bezpečnosti liekov, či pomohol rozpoznávať psychologickú typológiu pacientov. Všetky témy 14. Lekárnického kongresu majú nemalý dopad na samotného pacienta, ktorý je v zdravotníckom reťazci tým najdôležitejším článkom.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...